Vzdělávání
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Voda je veda. Chceli sme perfektnú vodu, aby sme konečne mali odrazový mostík a mohli začať so serióznym koštovaním a hodnotením vzácnych roastíkov /od Gardelli/. Pokukovali sme po americkej “Third Wave Water“. To funguje tak, že prášok “Third Wave Water” jednoducho nasypete do destilovanej vody alebo do vody po reverznej osmóze a máte vraj automaticky vyhraté: obohatíte vodu iba o tie soli, ktoré treba a vôbec sa vraj nemusíte […]
Na toto sme všetci čakali: obchody sú konečne povinne zatvorené a môže sa piť dobrota od rána. Sladučkú Amarulu urobili borci takto: ovocie sa volá Marula, vyzerá to ako hruška a rastie v rovníkovej Afrike medzi slonmi a „vínečko“ z neho sa destiluje. Necháva sa to dozrievať v dubových sudoch aj dva roky a napokon prevoňaný oddýchnutý destilát zblendujú s nejakou krémovou mliečnou lakotou, aby sa to dolu hrdlom […]
V goppi goppi /ber si z kopy/, ako položartom niekedy voláme rodinnú pražiareň Goppion Caffé, prišli zasa s výborným nápadom. Populárny roast z Etiópie začali baliť do 250 gramových plechovičiek. Ideálne na domáce použitie. Čerstvá zrnková arabika vám takto nezostarne, lebo ju rýchlo miniete. Len si predstavte, že ste vysoko v horách, neďaleko mesta Yirga Alem, v južnej Etiópii v slávnej provincii Sidamo. Ste v pravlasti […]
Sen každého home baristy: espresso kávovar od La Marzocco. Ideálně La Marzocco- model GS3, že? “Saturovanou” hlavu svařili dohromady s bojlerem. Tím pádem teplota bojleru rovná se teplotě hlavy. To byl jejich velký cíl: dosáhli úplnou tepelnou přesnost a stabilitu. Když nastavujete teplotu bojleru, vlastně nastavujete rovnou teplotu hlavy espresso kávovaru. Offset max. 1 stupeň. Kdo má levnější pákový […]
Už ste o tom určite niekde počuli. Alebo ste to čítali na obale kávy: metóda spracovania kávy- “honey”. Čo to je? Sú takéto kávy lepšie ako kávy, ktoré spracovali klasickými metódami? Prečo sa honey volá honey? Tri najznámejšie metódy spracovania zelenej kávy sú: suchá /natural/, mokrá /washed, wet/ a honey /medová/. Pri suchej metóde kávové čerešne nevykôstkujeme hneď. Sušíme ich […]
Pákových espresso kávovarů domů je mnoho a je třeba se v tom vědět zorientovat. Víme vám poradit a najdeme pro vás ten pravý spolehlivý pákový espresso kávovar domů, pravý kvalitní mlýnek na dobrý kafe, který přesně a rovnoměrně mele i nejvhodnější výběrovou zrnkovou kávu. Víme, který blend pasuje ke kterému espresso kávovaru. Máme připravený komplet řešení pro každého. Pákové espresso kávovary […]
Když debatujeme o opravdovém espressu, mnoho věcí je subjektivních a záleží od vkusu. Ale jedna věc je jistá: pákový espresso kávovar i mlýnek na kafe je třeba pravidelně čistit a pěčovat o oba. A pořádně se o něj starat, pokud chceme, aby naše extraligový espresso bylo tip top. Pravidelná údržba espresso kávovaru se vyplatí, prodlužujeme životnost espresso kávovaru. Není to nejpopulárnější téma, ale je o to […]