Jaká je nejlepší káva? Co je lepší: arabika nebo robusta? Mám dávat kávu do ledničky?

,

Jaká je nejlepší káva?

Která je lepší káva: arabika nebo robusta?

Mám dávat kávu do ledničky?

Mám skladovat kávu v mrazničce?

Co je to výběrová “plantážní” káva?

Co má být napsáno na obalu dobré výběrové kávy?

Co je to světle pražená káva – lightroast?

Jaká káva je lepší: svetlopražená nebo tmavá – darkroast?

Je světle pražená káva lepší / zdravější?


Na obalu výběrové kávy píší: “zpracování: mokré” co to je?

To je, jak dali dolů slupku z kávové třešně.

Káva je ovoce jako normální třešeň.

Plod- bobule se musí očistit od slupky, aby se “pecky” mohli pražiť.

Spracování kávy může být “suchou” nebo “mokrou” metodou.

Co to je?

Zpracování suchou metodou se jmenuje i “natural” lidově “naturálka” – nechají kávu po obratu ve slupce a suší ji ve slupce.

Dá se to pouze ve speciálním klimatu, kde dlouho neprší.

Je třeba kávu stále kontrolovat, je to lidsky náročné.

Potom mechanicky odstraní vysušenou svraštělou slupku strojem od kávových zrnek.

Výhoda je, že fermentace probíhá během sušení v slupce- během sušení se dostane do zrnka ještě cukr a ovocné chutě.

Mokrá metoda “wet / washed”: hned čerstvé sklizené kávové třešně ponoří do vody a hned je strojem takové mokré zbravujú slupky.

Jaké jsou stupně pražení kávy?

prazenie kavy tmave svetle light dark medium
Cinnamon = velmi velmi světlé

New England Roast = velmi světlé

American Roast = oblíbená “světlá” většina light roastu, na které narazíte je v této kategórii

City Roast = velmi oblíbené pražení, stále poměrně světlé hnědé a suché: žádné oleje nejsou na povrchu zrnka / mnohokrát se takto praží na espresso -medium roast /

Full City Roast = některé zrnka jsou již lesklé od olejů, které vznikly při pražení kávy, tmavá hnědá barva sladká až hořká chuť / většinou na espresso /

Vienna Roast = hodně zrnek je již třpytivých lesklých od olejů žádná acidita kyselost, pouze hořkost / častokrát italské espresso /

French Roast, Italian Roast, Spanish Roast = spálené na popel-  je to specialty coffee? Asi ne..

Výběrové káva musí splnit mnoho požadavků: chuť, aroma, vůně.

Defekty nesmí mít žádné zrnko.

Výběrová káva musí mít doložený původ: kde a jak ji sbírali, v jaké oblasti dané země, v jaké nadmořské výšce, i jaký je to kultivar / variety, jak ji zpracovali, jakou má velikost kávové zrno, jaké je kávové zrno tvrdé a kolik má bodů: více než 80 bodů je speciality -výberová káva, pod 80 bodů to není speciality výběrová káva, přičemž 100 bodů je max.

Výběrová káva musí být více krát “cuppována” testována: producentem, exportérem, obchodníkem a musí být popsána oficiálním kávovým slovníkem pro finálního koncového spotřebitele.

Co je to “shade grown”?

Když kávovníky rostly ve stínu jiných stromů.

Většinou jsou to kakaovníky nebo jiné ovocné stromy.

Kávovník arabiky roste vysoko v horách a má mnoho přímého slunce, které by ho spálilo, proto je stín důležitý.

Kávová třešeň dozrává pomaleji a cukry v ní jsou kvalitnější -čím pomaleji dozrává kávová třešeň, tím je lepší a sladší

Co je arabika?

Arabika je druh kávovníku má rafinovanější vůně i chutě jako robusta, ale těžko se pěstuje kvůli škůdcům a chorobám.

Její pěstování je náročné a drahé.

Má ohrožen genom, bude se modifikovat, aby prežila.

Co je to robusta?

Druh kávovníku, který roste nízko, káva robusta je “robustní” a snese škůdce i přímé slunce, má více kofeinu, pěstuje se na mono plantážích, v budoucnu bude možno rafinovanejší.

Jak dlouho vydrží zelená káva čerstvá? Několik měsíců i rokov.

Jak dlouho vydrží upražená káva čerstvá? Tři týdny.

Zrnková upražená káva vypouští C02 po dobu 3 týdnů.

Skutečně čerstvá je pouhých 10 dní!

Hned spotřebujte.

Těch deset dní uchovávejte v “Airscape” nádobách, kde není vzduch a nesmí na ni svítit slunce a musí být s v suchém a chladném prostředí.

Dělají první pokusy se zmrazováním čerstvě upražené kávy.

Prý taková vydrží roky. Je to budoucnost?

Po upražení musí káva odpočívat jeden -dva dny.

Mám tedy dávat kávu do chladničky nebo do mrazničky? Ne.

Zelené zrnko musí mít speciální parametry? Ano.

SHG: Strictly High Grown, výběrová káva, která rostla velmi vysoko: je to důležitý údaj, když rostla vysoce bude tvrdší a dozrávala pomaleji vytvořila si lépe cukry.

Tyto cukry se uchovávají v tvrdé pecce déle a lépe.

Je to to nej, co můžete koupit!

HB: High Grown

SHB: Strictly Hard Bean, nejtvrdší kávová zrna, souvisí to s tím, jak vysoko arabika rostla, čím vyšší rostla, tím tvrdší bude zrnko a tím bude sladší.

Zrnko bude mít vyšší hustotu- to je klíčové!

analytika rozbor kavy density

coffee density


0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *