bez kofeínu s kofeínom o kofeíne kofeín

Co je to káva bez kofeinu? Jak se “vyrábí” kvalitní káva bez kofeinu?

, ,

Co je to káva bez kofeinu? Jak může být kafe bez kofeinu? Jak se “vyrábí” Decaf – káva bez kofeinu?

Decaf- káva bez kofeinu je prý budoucnost kávy?

Jak poznám kvalitní bezkofeinovou kávu?

Chutná káva bez kofeinu stejně jako normální káva s kofeinem?

Omladina chce pít lavinovou perlivou bezkofeinovou NITRO- cold drew na ulici z plechovky!

Zvykejme si!

V roce 1905 Ludwig Roselius vymyslel první bezkofeinovou kávu pomocí benzénu.

Benzén je dnes oficiální karcinogen na “seznamech”.

Takže pojďme dál.

Základní idea při Decaf procesech, které úspěšně zbavují kávu kofeinu zůstává stejná: že mokrá zelená káva se “proplachuje” a že se kofein odplaví z ní pryč nebo se vypaří.

Jak dělají bezkofeinovou kávu dnes?

Zelenou kávu namočí a ponoří do “rozpouštědla”.

Molekuly rozpouštědla / např. methylenchlorid / se nalepí na molekuly kofeinu a pak i s nalepeným kofeinem se rozpouštědlo vypaří a káva se pořádně promyje a potom se ještě důkladně osprchuje silnou párou.

Zelená káva se potom důkladně vysuší a může se pražiť.

Trochu chemikálií tam prý zůstane: 0,001%

I proto je tato metoda “chemická” a nepopulární.

Etylacetát je druhá možnost. Je to derivát získaný z ovoce nebo z cukrové třtiny, proto je toto rozpouštědlo “přírodní”.

Etylacetát je hořlavý a práce s ním je jen pro dobrodružné povahy plus páchne a pachy zůstanou i na výsledné bezkofeinové kávě.

Další způsob: tekutý oxid uhličitý CO2 “promývá” vlhkou zelenou kávu a nalepí se na kofein a pak jej nechají vypařit nebo přejde přes uhlíkové filtry. “Swiss Water” metoda je nejvíce in momentálně.

Zelená káva se ponoří nejprve do velmi horké vody a pak se ponoří do takové “polévky” se speciálním výtažkem z jiné zelené kávy.

Pozor: tato “polévka” z kávy je již bezkofeinová a teď jde o to, že aby nastala “rovnováha”, tak kofein z naší zelené kávy se nalepí na molekuly z té “polévky”.

Voda se pak promyje několikrát přes zeď z aktivního uhlíku a ta zachytí všechen zbylý kofein.

Ta stěna má takové špeci póry takových špeci tvarů, že propustí jen kofein ven a nic jiného.

Selektivní SBS jako v mnoha klubech.

Decaf – káva bez kofeinu měla dlouho pověst, že je bez chuti.

Stratila káva chuť tím, že se z kávy vypařil kofein?

Kofein nemá žádnou chuť, ale při Decaf procesech mohou částečně spláchnout ze zelené kávy i sloučeniny, které mají na svědomí úžasnou a jedinečnou chuť výběrové kávy.

Jde o toto: vytáhnout kofein a nechat veškerou chuť v zeleném zrnku a ještě to celé musí být na přírodní bázi a “bez chemikálií”.

První starší klasické metody nedokáží odstranit pouze kofein, aniž by zároveň neodešli z kávy i dobroty a v šálku to pak cítit, že tam něco chybí.

Treba říci i to, že obecně se na “dekofeinizaci” kávy dávají zejména zelené kávy nižší kvality.

“Swiss water” je metoda, která zachová komplet aroma i chuťový profil.

Erin Reed, šéf v Swiss Water, se dušuje, že jejich metoda nechá úplně všechno v zrnku původně jako bylo- kromě kofeinu.

Je to tak proto, že při splachování mají tu špeci uhlíkovou stěnu.

Pro pražírny kávy: zelená káva, která si prošla strastiplnou cestou Decafu je poróznější a pozornější na vysoké teploty. Je křehká a je citlivá: profil musí být pomalejší a teplotu je třeba zvyšovat pomalu, abychom kávu zbavenou kofeinu nevyplašili.

Je jako ostříhaná ovečka.


bez kofeínu s kofeínom o kofeíne kofeín

To je veľmi veľmi voľný preklad článku z “Perfect Daily Grind” Autorka: Hazel Boydell

2 Odpovedí
  1. Michal
    Michal says:

    Kofein ma chuť. Velmi vyrazne horku. Spolu s chlorogenovou kyselinou su zodpovedne za horku chuty kavy. 🙂 Takze by sa mohlo zdat, ze odstranenim kofeinu vlastne zlepsujeme chut kavy. Ale bohuzial, ako bolo napisane sa celym procesom degraduju aj zluceniny, ktore chceme aby zostali… decaf je peklo… 🙂

    Odpovedať

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *