Espresso extraliga. Proč jsou espresso kávovary “Dalla Corte” výjimečné?
Na návštěvě v továrně “Dalla Corte” v Miláně jsme se toho hodně dozvěděli.
Proč jsou espresso kávovary od “Dalla Corte” takové výjimečné?
Takhle mi to vysvětlili milí členové týmu “Dalla Corte”.
Zakladatel Bruno Dalla Corte dlouhá léta pracoval nejprve pro “Faemu” a pomohl vymyslet legendární hlavu E61, kterou dnes každý home barista pozná.
Pak spolupracoval s “La Spaziale”, o které se ví, že ohřívá hlavy espresso kávovaru jinak: horkou párou, která stále koluje v hlavě a tím udržuje teplotní stabilitu, aby každé espresso bylo identické.
Espresso kávovary “Dalla Corte” dělají pár zásadních věcí jinak než většina espresso kávovarů.
Demonstrovali nám to i přímo v praxi na mašinkách.
Ve vnitřnostech espresso kávovaru “Dalla Corte” proudí studená voda a ne horká voda.
Tím pádem nehrozí, že se tenké trubky zavápní, protože studená voda nedělá vodní kámen.
U modelů espresso kávovarů “Dalla Corte” jsou trubky tenčí než u jiných espresso kávovarech, voda proudí pomaleji i díky speciálním průtokovým ventilům.
Moci snížit / a pak následně zvýšit / průtok vody, to je to klíčové, oč v extraligovém espressu půjde!
Na pořádný vědecký experiment si nejprve nastavíme celkovou gramáž vody pro extrakci. 40 gramů vody, protože budeme používat 18 gramů kávy. / Double portafilter / Výhoda 54 mm portafiltru je ta, že nemusíte používat 20 gramů kávy ale klidně i 16gramov. Pak uděláme jedno espresso s konstantním průtokem vody a potom druhé s profilací v pěti krocích. Kdo se těší?
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!