atmos fellow vacuum canister

Proč káva rychle stárne? Jak poznám starou kávu? Jak poznám čerstvou kávu? Jak mám správně skladovat čerstvou kávu doma?

, ,

Oxidace je ako Kim Čong-un!

ako spoznam dobru cerstvu kavu ako spoznam staru kavu preco stara kava smrdi
Jak se má správně doma skladovat čerstvá výběrová káva?

Co je to “stará” káva? Jak poznám “starou” kávu? Proč “stará” káva chutná hnusně a nevoní?

Proč “stará” káva smrdí? Proč je kyslík dobrý pro lidi ale špatný pro kávu?

Jak mám doma správně skladovat čerstvou výběrovou kávu?

Co je to oxidace? Jak doma dlouho uchovat čerstvou kávu opravdu čerstvou?

Kyslík je fajn a zejména ve Vysokých Tatrách na túře, ale je špatný a ničivý pro čerstvou výběrovou kávu!

Proč?

Neboť oxidace! Co je to oxidace? Něco zákeřné a zlovolné? Něco jako Kim Čong -un?

Když kyslík přijde do kontaktu s nějakou nezkušenou molekulou tak ukradne této naivní prostopášné molekulce elektron jen takový fukot.

Beťár jeden!

To je oxidácia.

Vskutku zákeřná vec.

Povážte ty ničivé důsledky! Molekula bez elektronu -to je jedna nešťastná nestálá přelétavá a reaktivní molekula, která vůbec nechce být bez ukradeného elektronu ani vteřinu a tak ho zoufale hledá všude a nehledí na nic a při panické honbě za elektronem se neštítí sloučit se s gaunerem!

Je to trošku jako v české politice před volbami.

Skúste si to i vy, jaké je to být bez elektronu a hned pochopíte.

Výsledek je pro nás, jak správně tušíte, katastrofální!

Kafe ztratí dobré aroma a pochytá všechny špatné hnusné smrady z okolí a to jistě platí i o chuti.

Běda!


Co je to stará vyprchání káva?

To je taková káva, ze které vyprchala aroma.

A to všechno proto, že byla vystavena oxidáci.

Skuste si otevřít chipsy, nasypat je do misky a nechat je jen tak v obýváku jeden- dva dny před vypnutou televizí a víte o čem hovorím.

Budou to úplně jiné čipsy, jaké jste kupovali.

Kyslík -hlavní viník v kauze oxidace negativně ovlivňuje vzácné voňavé těkavé organické sloučeniny v káve.

Prchavé organické sloučeniny – jsou to vedlejší produkty, které vznikly při chem. reakcích při pražení kávy a velmi rychle po upražení vyprchajú.

Díky těmto “vedlejším produktúm” je ale naše čerstvá výběrová káva voňavá a aromatická a super chutná! A kyslík nám chce tuto aroma a chuť odcizit, přestože za výběrovku neplatil a my ano!

Takže: Pokud nebude kyslíku, těkavé organické sloučeniny neztratí elektron a nebudou mít důvod nasávat pachy odjinud.

Napište si to prosím na transparent!


mam davat do mraznicky kavu kolko stoji
Kyslík má vliv na kvalitu lipidů- tuků- olejů a těch je v upražené kávě fúra.

Díky oxidaci se z lipidů stanou peroxidy a ty páchnou a nechutnají vůbec dobře.

Čo udělá s kávou vakuovací dóza?

Jak zabrání vakuovací dóza oxidaci?

A co je to vakuum?

Vakuum je pevně uzavřený systém, ve kterém je nižší tlak než je běžně v atmosféře.

Aby to bylo možné vůbec dosáhnout, musíme mít dobře uzavřený prostor, ze kterého vysajeme všechen vzduch.

Proč je ten nízký tlak tak důležitý? Neboť rychlost oxidace přímo závisí na tlaku: čím je vyšší tlak, tím častěji a rychleji oxidace probíhá.

Základ je snižovat tlak, jak se jen dá.


Under pressure


Dobrá vakuovací dóza od Fellow vysaje všechen vzduch a pořádně sníží tlak.

Garantují, že to prodlužuje životnost čerstvé výběrové kávy.

Čo se stane z CO2, které čerstvá káva vypouští po upražení?

Během pražení se formují plyny v zrnku a po upražení se plyny dostávají ze zrnka ven.

40% plynů vyprchá hned během prvního dne po upražení.

Když jste si vy koupili čerstvou výběrovou kávu, většina CO2 už vyprchala.

Nehromadí se mi náhodou ve vakuovací dóze zbytkové CO2? Nestačí “ventilek kvality” na obalu kávy?

Ventilek vypouští plyny CO2 ven, ale slouží pouze k tomu, aby nepraskl obal kávy!

Ve vakuu ve vakuovací dóze Atmos Vacuum Canister z Ameriky je tlak mnohem mnohem nižší a proto nehrozí kumulace CO2

Dobré jsou i Airscape vakuovací dózy na našem shop.espressodoma.cz

Howgh.


2 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *