Instalace spuštění kávovaru Lelit Bianca PL162T důležité!

, ,

Lelit Bianca PL162T

Tenkrát poprvé! Začínáme! Jupí!

V první řadě: děkujeme za nákup. Bianca od Lelit je super dual boiler espresso kávovar – dobře jste se rozhodli. Máme přímou hotline linku na hlavního technika.

Jmenuje se Mauro Epis.

Je to sympaťák a vždy pomůže, když je dotaz. Lelit má úžasný zákaznický servis a zákaznickou podporu. Je radost s nimi spolupracovat.

Lelit Bianca PL162T má dva bojlery -je to dvojbojlerový espresso kávovar a bojler na páru lze zcela vypnout, pokud neděláte cappuccina. Espresso přitom děláte dál. Dva bojlery jsou odděleny a pracují nezávisle na sobě. Šetříte energie, neboť tento bojler je velký a spotřebuje hodně energie.

Výrobní číslo espresso kávovaru si zapište do manuálu a uchovejte. Serial no .: 260095 například. To je kávovar vyroben duben 2020. I datum zakoupení u nás si zapište.

Uchovejte, slouží jako záruční list! Uchovejte i originál krabici Lelit.

Nezapomenout nainstalovat hned průtokový filtr do nádržky. Filtr vydrží 70 l vody, pak ho třeba vyměnit. Jako první udělám test tvrdosti mé vody ve vodovodu, abych věděl, na čem jsem.

Kdo má tvrdou vodu, pro toho platí, že tento filtr vydrží mnohem kratší dobu, než je napsáno na obalu: 20-30 litrů. Jinak se kávovar zavápní vodním kamenem.

Na nádržce si značte, kolikrát jste dolévali nádržku. Tvrdá voda to jsou již  4 kapky německých stupňů a více! Někdo má až 23 německých stupňů! Takovému vydrží 70 l filtr max. deset litrů a musí měnit velmi velmi často filtr.

Zavápněný espresso kávovar nepodléhá záruce. Znamená to, že se neměnil pravidelně a poctivě filtr a nekontrolovala se poctivě a pravidelně tvrdost vody, a to se považuje za “nesprávné používání” kávovaru.

Nepoužívat espresso kávovar venku, pouze uvnitř v interiéru. Zákaz v exteriéru.

Mimo dosah dětí, je extrémně HORKÝ a nebezpečný, popálíte se !!

Nesprejujem ho vodou. Vlhkým hadříkem utírám kapotáž.

FILTR před tím, než ho nasadím na hadičku v nádržce, ponořím na tři minuty do vody, aby se odvzdušnil. Musí vypustit potápačov- musí se vybublinkovať.

Zapíchneme ho na hadičku a zasuneme do držátka v nádržce.

Pozor na nápis FRONT, který je červeným na nádržce. To znamená “vpřed”. Tímto směrem musíme vkládat nádržku. Všimněte si, jak byla dána předtím, než jste ji vybrali. Pouze když máme vodu v nádržce a nainstalován filtr, můžeme zapnout kávovar.

Když je voda v nádržce a zapnuli jsme kávovar, sledujeme pokyn na displeji. Objeví se malá ikonka “madélko – páka”, kterým spouštíme espresso.

Toto musíme zvednout, jako kdybychom dělali espresso / zatím to děláme bez kávy bez portafiltru/. Tímto úkonem spustíme čerpadlo a to začne nasávat vodu z nádržky. Kávovar začne příjemně vrnět. Všimněme si, že kávovar nasaje téměř úplnou nádržku a dolijeme hned další plnou nádržku.

Na disp. běží odpočítávání sekund, jak dlouho máme “madélko” držet nahoře – 30 sekund. Potom ho spustíme dolů. Kávovar je nyní plný vody. Začíná se nahřívat. Vidíme jak stoupá teplota na displeji. Dolijeme vodu do nádržky.

Na displeji začne stoupat teplota a bude blikat narůstající hodnota teploty.

Čekáme, dokud vystoupí na přednastavenou teplotu, a dokud přestane teplota blikat a napíše se “OK”.

Pak ještě čekáme, dokud se nahřeje i druhý bojler na páru. Bude i chvíli / 15sec / “hrozivě” syčet, nebojte se.

Když přestane syčet je připraven i druhý bojler. Celé to potrvá 10 -15 min.

Dřevěné VESIELKO paddle dáme úplně doprava! Tím pádem jsme otevřeli naplno průchod vody přes hlavu.

Naprázdno odpustíme přes hlavu i půl litru vody. Odpustíme i vodu z trysky na vodu / 2-3 dl / i páru odpustíme na 5 -10 sek. Doplníme zase měkkou vodu do nádržky!

Jdeme dělat 1 x espresso. Vesielko necháme zcela vpravo. Nastavíme si mletí i porci kávy tak, aby při zcela otevřeném vesielku / VPRAVO / tekla jemným tenoučkým proudem jako myší ocásek. Automaticky se spustí timer na LCC.

Pár vteřin to potrvá, než začne vytékat espreso do šálků. Celá extrakce může trvat klidně i 30 -35 sec. Ručička na budíku manometru na hlavě vystoupá na 10 -12 bar.

Potom už mletí ani gramáž neměníme ani typ kávy! Káva musí být pomletá správně najemno.

Teprve potom můžeme experimentovat s vesielkom a všímat si, jak se na ciferníku tlakoměru snižuje tlak. Ale vždy při stejném mletí i gramáži. Bottomless potřebuje cca 20g kávy třeba vždy respektovat velikost sítka. Sítka musí být plné.

POZOR je horký celý kávovar! Nedotýkat se hlavy E61, popálíte se.

Páka -portafilter / do které se dává pomletá káva / musí být dobře utažená! Je tam tlak a téměř vařící voda! POZOR! S pákou během extrakce už nemanipuluj.

Vždy musí být dobře utiahnutá- zamknutá až po tu nálepku s ikonkou “lock”, když je v ní pomletá káva a děláme espresso! Je tam velký tlak a vysoká teplota.

Pozor na úraz.

PROGRAMOVÁNÍ LCC displeje Lelit Bianca/str.19/

Nejprve stisknu mínus “-”

To mě dostane do MENU. Mínuskem se dále posouvám po položkách MENU

1teplota bojleru na espresso / mini ikonka klíče se objeví dole pod teplotou /

2 teplota bojleru na páru / také ikonka klíče pod teplotou páry /

3 úplné vypnutí bojleru na páru, když nedělám cappuccina- úsporný režim “E”

4 preinfúze předspaření kávy

5 stand by režim

6 počítání káv total

Kdo nedělá cappuccino a chce šetřit energie, může v MENU vypnout bojler na páru OFF – objeví se mini ikonka “E” jako energy saving. / Str19 /

Každý údaj, který jste změnili si po 3 sek automaticky program zapamatuje.

PREINFÚZE- předpaření má dvě fáze: ON a OFF obě si nastavujete zvlášť. ON fáze znamená, že pouští vodu OFF fáze, že nepouští vodu.

Příklad: 5 sek pustí vodu pak 5 sek nepustí vodu a čeká se, dokud se umletá káva v páce predparuje a až potom normálně začne pouštět vodu jako při obyčejné extrakci. Tato funkce ovšem nemá moc smysl, protože vy si budete dělat preinfuzi manuálne věsílkem paddle

Video k MENU zde klikej

VESIELKO: pokud budete pohybovat doleva snižujeme průtok vody v hlavě během extrakce. Proto je jasné, že extrakce budou trvat dlouho. Klidně i 50-60 sek

Zkuste si vesielko nejprve naprázdno bez pomleté ​​kávy v páce.

Při pokusech s vesielkom / a dlouhými časy extrakce / doporučujeme nastavit kávovar na 90 stupňů a někdy i na 85. Při acidných kávách deme nahoru s teplotou i na 95.

POZORNĚ přečíst anglický manuál originál. Je tam všechno o espressu i o čištění kávovaru !! Je třeba dělat backflush i čistit trysku na páru.

Bianca se dá napojit na VODU do vodní sítě. V takovém případě nás kontaktujte. Nebo sledujte instruktážní videa!

Těsnění na hlavě i na kohoutech nepodléhají záruce.

Výměna filtrů nutná pravidelně a velmi často. Dělat testy tvrdosti vody. Kdo má více než 6 německých stupňů tvrdou vodu, ať se nespoléhá prosím na to, co se uvádí jako kapacita filtru. Rovně počítejte, že filtr změkčí pouze POLOVINU vody, kterou uvádí.

Na mnoha místech na SR a v ČR má voda neskutečných 23 německých stupňů! V takovém případě musíte dělat dvoustupňové změkčování vody: nejprve si vodu několik hodin necháte v jiné / skleněné / nádobě s funkčním filtrem – polštářkem od BILT OSCAR a až takovou vodu pak nalijete do nádržky, ve které máte samozřejmě zase filtr!

Je třeba pravidelně odvápňovat kávovar dezcalom. Máme o tom jiný blog na journal homebarista.sk

Nejčastější problémy:

1.Káva není dost horká.

Buď není dost nahřátý kávovar / 90 – 95 stupňů / nebo je studená páka- portafiltr, v níž je umletá káva. Páka portafilter musí být horký jako hlava kávovaru.

2.Káva teče rychle

Pomleli jste nahrubo nebo jste dali malou porci.

3. Káva neteče nebo pouze kape

Pomleli jste příliš najemno nebo je příliš velká porce a čerpadlo to už nedokáže protlačit.

4. Nejde pára z trysky

Tryska je ucpaná nebo máte vypnutý bojler na páru / kávovar v úsporném režimu na disp. svítí “E”

Ikonky na displeji LCC vysvětlivky / str. 29 v orig. manual /

5. Objeví se ikonka: vykřičník v trojúhelníku a kapka vody.

Máte málo vody v nádržce, třeba okamžitě dolít vodu do nádržky. Stále si sledujte, kolik vody máte v nádržce. Neplýtvejte vodou, abyste nemuseli často dolévat. Kdo šetří vodou, stará se io kávovar, neboť když kávovarem neproteče hodně vody, nezavápnil se (:

Všechny ostatní ikonky vykřičníku v trojúhelníku s čísly 1,2,3,4,5 volejte našeho technika 0902 956 000 nebo 0902 956 001

Mgr. Peter Doboš, ředitel

Homebarista.sk

0902 956 000




 

 


0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *