La Marzocco GS3: verze AV nebo verze MP? Co je lepší?
Sen každého home baristy: espresso kávovar od La Marzocco.
Ideálně La Marzocco- model GS3, že?
“Saturovanou” hlavu svařili dohromady s bojlerem.
Tím pádem teplota bojleru rovná se teplotě hlavy.
To byl jejich velký cíl: dosáhli úplnou tepelnou přesnost a stabilitu.
Když nastavujete teplotu bojleru, vlastně nastavujete rovnou teplotu hlavy espresso kávovaru.
Offset max. 1 stupeň.
Kdo má levnější pákový espresso kávovar s E61 hlavou a dennodenně různými fintami bojuje o to, aby dosáhl co nejvyšší tepelnou stabilitu espresso kávovaru pochopí, o čem zde básníme.
Tento model GS3 vychází ve dvou verzích: verze AV a verze MP.
Pojďme trošku odtajnit rozdíly mezi verzí AV a MP.
V roce 2007, La Marzocco z Florencie uvedla na světové trhy novinku: model GS3.
Od té doby je tento espresso kávovar považován za nejvyšší standard v home baristice na celém světě.
Má všechno, co mají velké kávovary od La Marzocco, které jsou určeny pro špičkové kavárny.
Proč vyšel tento model ve dvou verzích?
Jak jsme již zmínili GS3 je jako velká kultovní “La Strada” od La Marzocco určená pro top kavárny, které udělají 500- -1000 káv za den jako nic.
Jen ji šoupli do menšího těla, ale aniž by cokoli obětovali.
GS3 se vejde k vám domů, na terasu, do office, na zahradu.
A dá se přenášet, protože je tu možnost využívat zabudovanou nádržku a fungovat i bez pevného připojení na vodu.
GS3 má skálopevný PID.
Už žádné výkyvy teploty.
Teplota hlavy a tedy i vytékající kávy z hlavy nebude nikdy kolísat.
Ani při pořizování jednoho espressa za druhým.
To je alfa a omega.
Verze AV to znamená “auto-volumetric” / že automaticky přesně dávkuje / a verze MP znamená “manual paddle” / manuální “vesielko” /.
Jednoduše: AV používá elektroniku, díky které si umíte nastavit parametry: zejména množství vody v šálku espressa a 4 předinfuze / předspaření.
Až do přeprogramování.
Vždy a pokaždé připraví zabijácké espresso stejné!
Co programujeme na AV?
Zejména a v první řadě množství vody, které nateče do espresso šálku po extrakcii.
MP verze je total manuálka, neprogramujete nic.
Dává to home baristovi, který to dokáže ocenit, vzrušující možnost, aby každé espresso mohl ovlivňovat pouze on sám dle svého.
Kdyby jsme to měli porovnat s auty tak MP je klasická parádní old schoolová kára s opravdovou řadicí pákou a AV bude poslední verze jakéhosi elektronického plnoautomatického superauta.
GS3 AV používá elektroniku, kterou má i La Marzocco GB5 AV na to, aby spustila čerpadlo a zároveň solenoid / elektroventil / na hlavě kávovaru, který propustí vodu, aby se vytvořil potřebný tlak na extrakci espressa.
Na té straně bojleru na espresso, kde vchází studená voda namontovali malé kolečko, které se otáčí, to je flowmetr, který propouští vodu, která musí projít do bojleru jen přes něj, takže ji “počítá”.
Tím padem AV ví spočítat, kolik vody přesně prochází přes hlavu a home barista, když si to jednou nastaví, tak vždy bude mít stejné množství vody / kávy / v šálku.
A ví, kolikrát udělal espresso.
Každý shot espressa bude stejný.
A to je důležité.
Objem bude od nynějška definován.
25 ml řekněme.
Když toto máme a stanovíme si i porci namleté kávy řekněme 9-10 gramů, můžeme se již potom více hrát s tloušťkou mletí / a později s tlakem / .
Přesné automatické dávkování je obrovskou výhodou při velkém výdeji: na svatbě, garden party, pikniku, promo akci, grilování, cateringu pro prezidenta, a co já vím co ještě.
Na AV máte 4 knoflíky na programování.
Programujete předpaření a to dokonce i takto: předpaření dáte např. na 4 sekundy, pak 5 sekund nic- klid bez tlaku a až potom začínáte dělat espresso.
Zda je espresso kávovar zapojen ve vodní síti nebo jdete jen na nádobku, je to totéž, programujete stejně.
Předpaření dosáhnete tak, že zapnete čerpadlo na 5 sekund, pak čerpadlo jakoby vypnete na pět sekund a poté jej opět zapnete. Toto se dá udělat tak, aby si to kávovar zapamatoval, a aby to přesně opakoval.
Vytvoříme tím jednoduchá tlakovou křivku / a už se v jistém smyslu blížíme k tlakovému profilování /.
Nejlepší na 20g pomleté kávy v portafiltru je toto: pouze 2 sekundy ON – dostaneme 20g vody do portafiltru s pomletou kávou, pak 5-10 sekund OFF a pak začneme extrakci.
Jak to víme? Prutok vody v La Marzoccu je cca 10g/s a na dokonalou preinfuzi potřebuju tolik vody kolik mám pomleté kávy v páce.
Ověřte si to:)
Další vychytávka na AV je automatický backflush na čištění hlavy.
Dáte pulycaf do slepé páky, zamknete do hlavy a stisknete knoflík – a elektronika za vás udělá backflush, jak se patří.
Dobré ne?
V čem je tedy jiná MP verze?
Při MP neprogramujete nic.
Home barista má úplnou kontrolu nad preinfuzíou / předspařenním / a kontroluje dokonce i tlak, kterým čerpadlo tlačí na pomletou kávu.
A samozřejmě i čas extrakce.
To vše dělá jen tím, že jemně pohybuje s paddle – pádlem na hlavě espresso kávovaru doleva a pozorně sleduje manometr i hnědavě rezavý životabudič, který vytéká z páky.
Čím více tlačí vesielkom doleva, tím větší tlak při extrakci.
A potom manuálně vypne také pohybem vesielka zpět doprava.
Hotovo.
V roce 2016 na MP verzi komplet předělali tento ventil, aby zvýšily jeho životnosť.
Teď vydrží v pořádném rušném provozu 2 roky a doma při home baristovi i násobně déle.
Závisí, kolik děláte káv denně.
Dál: na hlavě posunuli ten mikrospínač, který zapíná čerpadlo blíže doprava směrem k začátku celého cyklu, takže jakmile začnete pádlem tlačit doleva, spustí se pumpa- čerpadlo.
Dříve jste museli, když jste měli MP a chtěli jste dělat preinfuzi, museli jste mašinu napojit na vodní síť kvůli vyššímu tlaku, který je přirozeně ve vodní síti.
Nyní můžete manuálně manipulovat s tlakem: zvyšovat jej nebo snižovat, i když jdete na nádržku a nejste napojení na vodu ve vodní síť.
Jak jsme zmiňovali: kromě kónického ventilu, který dělá kus práce, je tu manometr -ukazovatel s ručičkami, na kterém vidíte, jak to celé probíhá, a jak se mění tlak.
A tento manometr, prosímpěkne, měří tlak i přímo na hlavě při extrakci a to je přece tlak, který home baristy opravdu nejvíce zajímá.
Jiné espresso kávovary měří tlak čerpadla, když tlačí vodu do bojleru.
Díky tomu, že zde máme system “Pump On Full Range Pressure Manipulation” mohou i ti, kteří používají La Marzocco MP pouze na nádržce, naplno užívat výhody profilace tlaku.
Suma sumárum: poznatky ve světě espressa postupují.
To také znamená, že naše možnosti hrát si s proměnnými při přípravě espressa se stále znásobují.
Konečné rozdodnutie je na vás, milí home baristé: jaký chcete epsresso kávovar?
Obě verze dělají špičkové zabijácké espresso.
Ale ceníte si spíš vzrušující možnost úplné manuálnosti nebo si ceníte možnost přesně vše naprogramovat a mít jistotu, že to vždy bude stejné špičkového espresso?
Jak jsme říkali na začátku: chcete superauto s elektronikou které zcela vyloučí “řidičovu chybu” / verze AV / nebo chcete maximální flexibilitu jako každý vášnivý řidič, který chce vybrousit své mistrovství a tunovať svou jízdu, když si to neohroženě valí po espresso dálnici?
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!