lelit mara PL62T

Pořádné espresso doma uděláte pouze na pořádném espresso kávovaru: Lelit Mara PL62T s PIDem a displejem

, ,

Pořádné pravé italské espresso doma uděláte pouze na pořádném italském espresso kávovaru: Lelit Mara PL62S s PIDem.

Hledáte dobrý pákový espresso kávovar za dobrou cenu?

Jak připravujete espresso doma vy?

Jak postupujete v latte artu?

Jak připravujete pravou horkou čokoládu vašim blízkým?

Podívejte naše vlastní video i fotky!

Espresso doma je zážitek.

Je to kumšt.

Bude i z vás mistr?

Dnes v espressodoma.cz si připravíme zabijácké espresso a další drinky na espresso kávovaru od Lelit.

Bude to model nebo spíše modelka, kterou pokřtili lidově “Mara.”

“Mara” je jako kdybyste kouzelným proutkem zmenšili profesionální pákový espresso kávovar, jaký mají v kavárně.

Mohli ji nazvat raději “Arabela.”

Připravíte na ní všechny espresso drinky jako v kavárně.

lelit mara PL62T-2
“Mara” od Lelit je maličká a přenosná s nádržkou, můžeme si ji vzít do karavanu nebo do zahrady na grill party.

My jsme ji minule brali na kámošovu svatbu.
“Mara” PL62S se nahřívá pouze 10 minut, a protože má masivní kovovou hlavu s tajuplným názvem E61, o které si povíme více později, drží stabilní teplotu espressa.

Děláme jedno espresso doma za druhým.

Šálky máme naskládané nahoře na espresso kávovaru. Tím pádem: pěkně se nahřejí.

Pokud by to bylo málo, napustíme do nich trošičku horké vody z trysky na vodu a necháme tak 20 sekund působit, aby ji horká voda zahřála.

Každý home barista ví, že šálek musí být teplý.

Dnes si umeleme výběrovou čerstvou arabiku od Gardell CIGNOBIANCO na fresh mlýnku na kávu.

Zrnka arabiky musí být čerstvé, abychom už při mletí pocítili suché aroma čerstvě mleté ​​kávy.

Cítíte?

Dáváme 20 gramů, protože máme sítko na 20 gramů. Jednoduchá matika.

Jak vlastně “Mara” PL62S funguje? PL62S má jeden bojler s výměníkem HX.

Co to znamená?

Že přes bojler jde taková tenká trubička.

Ta trubička se jmenuje tepelný výměník HX.

Přes tuto trubičku jde vždy nová čerstvá voda z nádržky.

Vždy tam novou vodu vžene vibrační čerpadlo.

Je taková tenká, že se v ní voda rychle zahřeje.

To horká voda v bojleru způsobí, že od ní se zahřeje voda ve výměníku.

Z této čerstvé ohřáté vody bude zabijácké espresso doma.

Kromě toho ještě bojler slouží i na výrobu páry na cappuccino a horkou čokoládu.

Bojler zde má dvě důležité funkce.

Preinfuze čerstvě umleté výběrové kávy: páčku na espresso kávovaru zvedneme pouze tak do třetiny.

Staneme těsně před tím, než slyšíme, že se spouští čerpadlo. Dobré je, si to vyzkoušet naprázdno bez páky/portafiltru s kávou.

A teď si to zkusme představit.

Co se tam uvnitř hlavy espresso kávovaru Lelit Mara děje?

Neboť zvenku nevidíme nic.

Voda, která byla v hlavě a měla přesně 92 stupňů, se dostala bez tlaku spádem do páky s čerstvě umletou kávou.

Pouze tu kávu opatrně namočila.

Ručička se nepohnula na tlakoměru, neboť čerpadlo ještě netlačí.

Káva se “otevřela”, protože jsme ji namočili.

Vůbec jsme ji nespálili ani velmi neznepokojily, protože teplotu jsme si kontrolovali.

Preinfuze musí být šetrná a něžná, bratři a sestry.

Trvá od 3 do 10 sekund.

Vy, home baristé, si určujete, jaké bude dlouhé předpaření.

Exprerimentujte: proveďte každé espresso při jiné délce předpaření a uvidíte.

Porovnáte chutě a aroma. Předpaření výrazně zvyšuje kvalitu espressa.

Zejména posílí příjemnou ovocnou aciditu, která se vylučuje v první fázi extrakcie.

Stačilo.

Zvedněte páku až nahoru a pustíte čerpadlo.

Čerpadlo nebo lidově pumpa je zde vibrační: má to také své výhody, protože se rozbíhá pomalu a postupně zvyšuje tlak až na 9 barů.

Tento espresso kávovar má přetlakový ventil OPV.

Home baristé vědí, co to znamená: že si můžeme opravdu odsledovat, zda tiskneme tlakem 9 barů a případně můžeme tento tlak měnit.

Tlakoměr krásně ukazuje kolika bary se opravdu tlačí.

Kdo chce přidat nebo ubrat tlak, jednoduše šroubovákem pootočí závitem na OPV ventilu na pumpě.

Toto je espresso kávovar pro znalce.Tu máme do činění s nej generací vibračních čerpadel.

vibracne cerpadlo lelit espresso kavovar

pretlakovy ventil OPV vibracne cerpadlo home barista

Ale věnujme se raději spektáklu: třpytivý životabudič pomalounku vytéká z páky do našich šálků. Slinky tečou, čekáme se zatajeným dychem.

Crema je živá, rezavá, jemně tygrovaná.

dokonale espresso pakovy kavovar lacny

 

acaia pearl bratislava prievoz ruzinov


Hlava E61 tím, že je taková mohutná a kovová, drží stabilní teplotu.

Neboť v ní stále cirkuluje voda.

Takto má pravý home barista zajištěnou stabilní teplotu každého espressa, které připraví.

Tento espresso kávovar od Lelit má samozřejmě nejnovější PID. Co to je?

PID je něco jako vylepšený termostat. Ale pořádně vylepšený.

Běžný trapný termostat kolíše, neboť termostat rozezná pouze nastavený bod, od kterého závisí, kdy se zapne a kdy se vypne.

Jenže setrvačnost úřaduje: i když se termostat vypne, voda se ještě zahřívá, že?

Je to vlnobití jako na moři.

Ale PID rozeznává tepelné rozmezí. A výsledek? Teplota kolíše podstatně méně.

Jako malé roztomilé vlnky na klidném moříčku.
Důležité je pochopit vztah mezi teplotou bojleru a skutečnou teplotou hlavy.

Co vidíme na displeji, je teplota bojleru a nikoliv teplota hlavy, ok?

Od teploty bojleru se pouze odvíjí teplota hlavy.

Pokud naťukám na displeji 125 stupňů Celsia, budete mít první espresso už po 15 minutách.

Jak to víme? Neboť jsme to měřili: když je na displeji 125 stupňů Celsia, tak po 15 minutách ve skutečnosti je teplota hlavy 92 stupňů Celzia.

PL62S krásně drží teplotu espressa.

Zde je příklad:
porovanie teplot
Zabijácké espresso pijeme nejraději bez cukru.

Na dně šálku bude kyselkavé, na hladině sladší.

Zamícháme, aby se promíchaly chute.

Na profesionální trysce na páru našleháme opravdovou mikropěnu na latte art.

Na téže trysce připravíme pravou horkou čokoládu pro děťátka.

“Maru” PL62S vyzkoušíte na Osvětové 18 v Ružinově a koupíte zde.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Predparenie výrazne zvyšuje kvalitu espressa. […]

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *