ECM Controvento

Jaký espresso kávovar koupit?

, ,

Každý, kdo se vyzná do perfektního espressa doma, nemůže čekat, že do espresso kávovaru investuje méně než 700 EUR s DPH. Proč? Pokud bude stát nějaký pákový espresso kávovar / nový / méně, určitě nebude celý z ušlechtilých poctivých kovů, nebude mít opravdovou pravou silnou profesionální trysku na napěňování mléka na latte art a vydrží jen krátce, protože se rychle poškodí.

A espresso doma bude bída!

Crema bude světlá. Káva poteče rychle, za 7 sekund máte plný espresso šálek, a výrobce kávovaru vám ještě řekne, že to tak má být.

Kdo se vyzná do espressa, ten ví, že bude potřebovat i kvalitní mlýnek na dobrou kávu, a že opravdový dobrý spolehlivý mlýnek na kávu je stejně důležitý jako dobrý spolehlivý espresso pákový kávovar.

Pokud ne důležitější.

A dobrý kávomlýnek nekoupíte pod 300 EUR. Kdo chce pravé silné brutální espresso, potřebuje opravdový celokovový espresso kávovar s kovovým bojlerem. Vyrobený v Itálii, to je vlast espressa.

Neboť pouze opravdový pákový espresso kávovar dokáže splnit hlavní a základní podmínky na pravé nekompromisní espresso doma: musí mít a udržet si stabilní teplotu / 92 až 96 stupňů celsia / a pořádné motorové rotační čerpadlo musí tlačit na čerstvě umletou kávu pořádným konstantním tlakem 9 barů.

To je alfa a omega.

Dále: špičková pravá kovová silná parní tryska na napěnění mléka na cappuccino nebo flat white na latte art je must!

Použité materiály na bojler musí být alespoň měď a mosaz nebo ocel a zbytek kávovaru musí být celonerezový.

Pouze takové opravdové pákové espresso kávovary vydrží dlouhá léta, a pokud by se něco stalo, tak se to hlavně dá snadno a poměrně levně opravovat.

Na opravu jsou zde profíci.

Nebo se to můžete časem naučit i vy.

Samozřejmě, životnost závisí i od vás, a od toho, jak se o pákový espresso kávovar doma budete starat.

Obchody jsou plné plastových kávovarů nad 700 EUR: Breville, Sage, Krups, Saeco, Sunbeam & Delonghi, Jura, atd.

Některé z těchto mašin stojí dokonce i přes 1000 EUR, což je opravdu šokující, jak zjistíte, když budete číst dál.

Ve zkratce, tyto kávovary nemohou dlouho vydržet z jednoduchého důvodu: mají levné termobloky, které se rychle zablokují a neopravují se pak vůbec jednoduše.

Trubky, které vedou přes termoblok by museli mít alespoň 4 mm vnitřní průměr.

A oprava, pokud je možná, není levná záležitost. Ale to není zdaleka všechno.

Jen velmi málo plastových modelů, dokáže udržet stabilní teplotu.

Pouze modely s PID mají jakou takovou stabilitu a ve většině případů tryska na napěňování mléka je bídná.

Nedostatečná.

Výjimku tvoří modely, kde je celý jeden termoblok věnován pouze napěňování mléka.

Za tytéž peníze si můžete koupit opravdový pravý celokovový espresso kávovar s dlouhou životností.

A hlavně: takový pákový espresso kávovar, který udělá opravdové skutečně silné italské espresso doma.

Vždyť to je to, co profi espresso kávovary mají dělat, ne?

Kdo se vyzná a chce kvalitku, bude vybírat z opravdových espresso kávovarů.

I zde je to složitější. Pákové espresso kávovary dělíme na jednobojlerové HX a dvojbojlerové dual boiler.

Dvojbojlerové dual boiler jsou lepší a dražší. Dvojbojlerové to znamená, že mají dva bojlery: jeden bojler pouze na espresso a druhý výhradně na přípravu páry na cappuccino na latte art.

Takto můžete kdykoliv a zejména najednou a hned současne připravovat espresso a současně napěnit mléko na mikropěnu na cappuccino jako profík barista.

V každém bojleru je spirála- topné těleso.

Teplota v bojleru na páru je mnohem vyšší než teplota v bojleru na espresso.

Proto je ideální, když je mašinka dvojbojlerová dual boiler, aby každý bojler byl vždy připraven a s přesně takovou teplotou vody, jaká je nutná. Tak tomuto říkáme opravdový pákový espresso kávovar.

Jsou fenomenální stabilní a drží si svou nastavenou teplotu.

Tyto espresso mašiny mají možnost měnit nezávisle na sobě teploty v obou bojlerech i tlak čerpadla, ale to už trošku předbíhám.

Ale také s jednobojlerovkami se dají dělat kouzla a zázraky:)

Standardní jednobojlerový espresso kávovar neumí najednou a současně připravit espresso a našlehat perfektní mikropěnu z mléka na cappuccino.

Když připravíte espresso, na napěnění mléka musíte čekat min. 50 sekund.

Něco mezi jednobojlerovými a dvojbojlerovými kávovary jsou kávovary s tepelným výměníkem HX -heat exchanger .

Tepelný výměník je něco jako tenká trubka, která jde přes bojler.

Při těchto kávovarech to funguje takto: v bojleru je vždy teplota vhodná na páru, čili vysokánských cca 130 stupňů Celsia.

A to je hodně. Na espresso by to bylo příliš.

Jde o to, že v tepelném výměníku je vody maličko a stále tam koluje.

Tolik vody, kolik je třeba na espresso.

A voda se v něm dlouho nezdrží, a dokud prochází trubkou přes bojler 130 stupňovým prostředím, ohřeje se akorát na 95 stupňů Celsia.

A z této vody espresso kávovar doma udělá espresso.

A zatím se do výměníku HX automaticky nabere další voda.

Voda se v něm vyměňuje, proto to nazýváme výměník HX heat exchanger.

————————————————————————–

600 EUR -1200 EUR

Malé jednobojlerovky single boiler mají malý boiler: objem 250 / 500ml.

Extrémně rychle se nahřejí. Za 3 minuty.

Pokud mají PID, ten jim dá povel, kdy si má spirála odpočinout, protože na PIDu si vy nastavíte, jakou chcete max. teplotu bojleru.

Jak jsme říkali, uděláte espresso a počkáte 50 sekund na to, aby byla mašina ready na napěňování na latte art.

Pokud je espresso kávovar jednou ready, napění mléko perfektně.

Uděláte s tím dokonalou mikropěnu jako na profi kávovaru v kavárně, neboť mají pravou kovovou trysku jako profi kávovary.

Můžete malovat latte art.

I když mají tyto espresso kávovary malinké bojlerky, tyto jsou z ušlechtilých kovů a tedy můžete počítat s tím, že espresso a cappuccino bude perfektní, nekompromisní.

Musíte tu počítat, že se bude trošku čekat, dokud se espresso kávovar po espressu a cappucinu skonsoliduje na další kolo.

Radíme počkat pár minut, aby se mašinka zase zcela teplotně připravila a ustálila, a aby zase udělala 2 espresso drinky na jedničku s hvězdičkou.

Neboť home barista dělá pouze takové, že?

1300 EUR-3600 EUR

Kávovary s tepelným výměníkem HX heat exchanger mají mají buď motorové rotační čerpadla -pumpy nebo vibrační čerpadla – pumpy a některé jde snadno zapojit hadicí do vodní sítě napevno.

Tím pádem nemusíte dolévat vodu do nádržky na vodu.

Automaticky se dopouštějí vodou.

Většinou mají legendární tepelné hlavy E61, která dělá i předpaření pomleté ​​kávy a zároveň fantasticky drží teplotu, neboť hlava gruppo E61 je mohutná a kovová.

A mají bojlery od 1,5-3,5 litrů a to už je paráda, co se týče tepelné stability.

Termostaty PID na těchto mašinkách jsou už dost presné.

Můžete napěnit i velké konvice na mléko úplně perfektně, protože páry je požehnane.

A jestli se mine, čeká se max. pár minut na další napěňování, ale to mluvíme o opravdu velkých konvicích.

Můžete si s tím otevřít kavárnu doma:)

Jediné, na co je třeba pamatovat při kávovarech s tepelným výměníkem HX je, že pokud dlouho stál zapnutý a nedělal kávy -espressa, je třeba z něj trošku odpustit vodu, neboť ta tam stála, necirkulovala v bojleru s HX a příliš se zahřála.

Espresso by bylo přepálené.

Odpouštíme 1 dl vody a máme to! Na to rychle přijdete.

1900EUR- 7000EUR

Double-bojlerovky dual boiler jsou bezkonkurenční topky home espressa.

Sen každého home baristy.

Úplná stabilita teploty i tlaku.

Každé espresso stejně zabijácký a dobré.

Bojler na espresso je zde mnohem menší 330-800ml, neboť je určen pouze pro espresso.

Bojler na páru je větší od 900ml-2L na dělání cappuccina. (La Marzocco GS3 má doslova OBROVSKÉ bojlery).

Dvojbojlerovky dual boiler téměř vždy mají PID, na kterém se dá nezávisle od sebe nastavovat teplota jednoho i druhého bojleru.

Dual boiler to jsou: STUDIO od Dalla Corte, Bianca PL162T od Lelit, Junior TCI od BFC, Mina od Dalla Corte. Všechny máme skladem:)

 

“Mara PL62T” singleboiler HX od Lelit s mlýnkem “Mignon Istanataneo” od Eureka.

“Junior” od BFC. Dvojbojlerový dual boiler kabrňák s motorovým čerpadlem. Dá se zapojit napevno do vodní sítě. A legendární mlýnek od MAZZERu.

La Marzocco GS3.

 

Voľný preklad z článku, ktorý napísal pán A. Guerra.

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *