Co je to blend? Co je to roast? Co je to dark roast? Co je to light roast?
Co je to “blend”?
“Blending” je umění spojovat kvalitní zdravé kávová zrnka různých výběrových arabik /a robust/ dohromady.
Jsou i takové blendy, kde pražírny kávy spojí “zblendují” pouze zrnka různých arabik.
Proč se různé výběrové kávy “blendují”?
Výběrové kávy se musí navzájem doplnit a obohatit chuťově i aromaticky.
Synergie.
Jde o to vytvořit rozpoznatelný stabilní “autorský blend”, který bude mít svůj neměnný charakter, styl, vůni a chuťový profil.
“Blend” je osobnost! Blend bude konzistentní, unikátní, stále stejně dobrý.
Na dobrý blend se lze spolehnout.
Nebude ani kyselý acidní ani hořký ani příkrý.
I nejlepší světové autorské voňavky jsou blend.
I becherovka.
I výborné světové whisky.
I barva, když malujeme veledílo, když chceme dostat svůj specifický odstín: musíme smíchat několik barev, abychom dostali ten delikátní přesný odstín, který chceme, že?
Van Gogh by o tom věděl svoje.
Představme si, že každá výběrová plantážní arabika zastupuje jiný hudební nástroj.
Pouze když hrají spolu, a když jim to samozřejmě dobře ladí, vytvářejí synfónii.
Jemnou vysokohorskou Etiopii bychom mohli srovnávat s houslemi a silnou kávu z Brazílie si můžeme představit jako hutný dechový nástroj, který tvrdí muziku.
Mistr blendr je jako dirigent, který rozhoduje o tom, koho bude kdy jak silně slyšet.
A skutečná věda je toto blendování umět stejně zopakovat i příště zas a znova.
Blender musí každou výběrovou odrůdovou plantážní kávu velmi dobře znát: její vrtochy a každoroční změny, aby ji pak věděl ve správném poměru namixovat jako vyvážený lahodný koktejl chutí.
Blenduje se většinou více výběrových odrůdových káv: kdyby se blendovali jen dvě, to by bylo, jako kdybychom měli jen dvoučlennou kapelu.
Kdyby jeden hudebník náhle odpadl?
Každý by si to hned všiml.
Ale když absentuje jeden ve velkém orchestru, nevšimneme si to hned a nevšimne si to každý.
Proto se blenduje více odrůdových plantážních káv.
Blender si hlídá svou recepturu jako poklad.
Vše, co vyčnívá, co není zarovnané, musí z blendu pryč.
Tomu říkáme kulatá chuť.
“Blendujeme” proto, aby espresso v šálku chutnalo perfektně vyváženě lahodně, aby v něm všechno hralo.
Čo je to “roast”?
Výběrová zrnková káva se praží- “roastuje”, aby se mohla pít.
Roast má různý stupeň pražení.
Pokud se výběrová káva pražila krátce, jmenuje se to light roast.
Když se výběrová káva pražila déle, říkáme tomu dark roast.
Káva je ovoce.
Kdo ji praží krátce, zachová její “ovocnost” její ovocnou povahu a při pití kávy / espressa pocítíme ovocné tóny.
Proto ty drahé cenné výběrové arabiky, které rostly ve vysokých nadmořských výškách smažíme krátce light, abychom zachovali jejich ovocnou povahu.
Byla by škoda je pražit dlouze.
Kto praží déle, potlačí ovocné tóny a posílí tóny, které vznikají právě pražením: karamel, čokoláda, oříšky.
Pražením se mění chemická povaha cukrů a aminokyselin a ty se rozkládají a karamelizujú.
Všeobecne platí, že méně kvalitní kávy nebo takové, které rostly níže, se praží déle, protože se to z hlediska chuti vyplatí.
Více získáme, jak ztrácíme, pokud je déle pražíme.
Toto je dost dobré video o kávě:
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!