Jak funguje paddle na pákovém espresso kávovaru Lelit Bianca PL162T
Pákový espresso kávovar “Bianca“ PL162T od značky Lelit má takové speciální “vesielko” paddle, kterým home barista tunuje svou přímo uměleckou extrakci espressa. Vesielko se parádně jednoduše ovládá: když je zcela nalevo, tlak na kávu je nulový, když je zcela napravo, tlak na kafe je na max / 10 bar -12 bar /.
Home barista vesielkom opatrně hýbe, a tím zvyšuje nebo snižuje průtok vody v hlavě a také tlak, kterým působí na kávu. Aktuální tlak home barista pěkně vidí real time na speciálním tlakoměru, který je přímo na hlavě espresso kávovaru.Takto umíme udělat nejen perfektní dlouhou preinfuzi, která pomáhá při light roastech snížit acidní tóny, ale víme i výrazně “ubrat tlak“ při závěru extrakce, a tím si pomáháme při dark roastech a snižujeme hořký záver.
Home barista, který má Biancu PL162T může postupovat při extrakci různě.
Nejprve si hraj s vesielkom bez kávy a bez portafiltra: pouze sledujme, jak se voda chová při manipulaci s vesielkom. Všimněme si, kdy začíná voda vytékat? Při jaké poloze vesielka? Pozor: když půjdeme bez kávy, tlakoměr na hlavě nebude reagovat, ale to vůbec nevadí, my se nyní řídíme tím, že vidíme, kolik vody reálně vytéká z hlavy.
Když bude paddle zcela nalevo nepůjde voda vůbec.
Když bude zcela napravo, půjde voda naplno.
Které jsou ty momenty, kdy při otáčení vesielkom skutečně o poznání měníme průtok vody?
Toto pak budeme potřebovat při extrakci espressa.
Pomeleme teď čerstvou výběrovou kávu a zamkněte portafilter do hlavy.
Zapišme si, kolik jsme použili kávy: např. 20g
První extrakci udělejme tak, že vesielko dáme úplně napravo.
Nyní se Bianca PL162T chová jako normální espresso kávovar.
Tlak vyběhne na max. a drží stále stejnou hodnotu.
Druhou extrakci udělejme tak, že necháme vesielko “cca uprostřed” a všimněme si, co se děje při extrakci: tlak pomalu stoupá a zastaví se někde na 6- 7-8 bar.
Počítejme taky s tím, že extrakce při nižším tlaku portvá déle.
Abychom se někam dostali, zachovejme vždy 20g in a 50g out.
Teď extrakci zkusme tak, že vesielko necháme úplně nalevo a jen pomaličku po milimetrech ho posouvejme.
Uvidíte, jak pomalu začne stoupat tlak a z bottomless začne pomalu prosakovat espresso.
Toto bude dlouhá preinfuze preinfusion a může se stát, že při velmi nízkých tlacích, bude extrakce trvat i 80 sekund! Jsou i tací, kteří kávu potrápí takto: nechají tlak 2-3 bar a pak tlak ještě uberou.
Natahují předpaření preinfuzi pořádně dlouho do extrému, a až potom otočí vesielkom a pustí tlak 6- 7 -10 bar.
Dark roast: ubíráme tlak ke konci, abychom snížili hořké tóny.
Light roast: začínám s preinfusion na nízkém tlaku a zvyšujeme tlak ke konci, abychom dosáhli sladké tóny.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!