Testujeme paddle, kterým se reguluje průtok vody a tlak extrakce: Lelit Bianca PL162T

,

Lelit Bianca PL162T vesielko” paddle, kterým se reguluje průtok vody v hlavě espresso kávovaru během extrakce espressa, a tím se reguluje tlak během extrakce espressa.

Pochopíme to, když si budeme svesielkem” hrát bez kávy a bez portafiltru.

Bez kávy uvidíme, jak pohybvesielkom” pouští vodu nebo zastavuje vodu, která vytéká z hlavy E61 na espresso kávovaru.

Pozor! Tlakoměr na hlavě espresso kávovaru bude nehybný, ručička zůstane vždy na nule, neboť bez pomleté kávy v portafiltru motorové rotační čerpadlo nemá odpor.

Ručička tlakoměru, který je na hlavě kávovaru BIANCA, se hýbe jen tehdy, když máme v portafiltru kávu nebo když použijeme slepé sítko.

Použijme tedy nejprve slepé sítko, abychom pochopili, jakvesielko” na PL162T funguje.

Co se stane?

Při slepém sítku nám tlakoměr na hlavě espresso kávovaru ukáže vždy 11 -12 bar, to je maximální hodnota.

I když bude vesielko nalevo i uprostřed i zcela napravo.

Tady máme vesielko zcela nalevo a přece tlak časem vystoupal na 11-12 bar.

To proto, že používáme slepé sítko.

Při slepém sítku máme maximální možný odpor a proto vidíme, že ručička tlakoměru vystoupila na max.

Teď se naučíme dělat s vesielkom.

Abychom se někam dostali musíme vždy mlít na stejnou velikost mletí a vždy používat stejnou gramáž. Abychom vždy měli stejný odpor.

My používáme při dalším experimentování vždy 20g téhož dark roastu.

Jdeme zjišťovat, jak max. zvedne ručičku tlakoměru při různých polohách vesielka, ok?

Toto jsou názorné ukázky, kam až dojde maximálně ručička při konkrétních polohách vesielka.

Je to dobré znát tyto “orientační body”, sejde se nám to později při profilaci tlaku: v budoucnu budeme během extrakce pohybovat vesielkom a během extrakce budeme měnit průtok vody v hlavě espresso kávovaru, a tím budeme měnit tlak během extrakce espressa.

Pozor: tyto maximální hodnoty jsme dosáhli při 20g kávy ve VST sítku a při tomto konkrétním mletí a dark roast blendu.

Pokud bych dal jinou gramáž nebo jinak kafe pomlel, ukazovalo by to zase jinak.

Skuste tohle: pomelete čerstvou výběrovou kávu a dáte 20g do VST sítka na bottomless naked portafiltru a vesielko nasměrujte přímo na sebe, aby bylo “uprostřed” možných poloh.

Všimněte si kam se až vyšplhá ručička. Řekněme, že vyšla na 6-7 bar

Zopakujte pokus, ale melte čerstvou výběrovou kávu o trošku jemněji, vesielkom vůbec nehýbejte, ať je přesně ve stejné poloze, jak bylo před tím. Uvidíte, že nyní se ručička vyšplhá ještě vejš.

Od jemnosti mletí i na velikosti gramáže “in” závisí, jaký máme odpor v hlavě espresso kávovaru.

Jako první musíme “najít své mletí a svou gramáž” a pak se můžeme vrhnout na profilování tlaku při Biance PL162T

Teprve teď, když víme toto, můžeme začít využívat vesielko na parádní profily.

Začíname tunovat své umělecké extraligové zabijácké espresso doma!

Ukážeme si, jak vesielkom prodlužujeme preinfusion při light roastu i jak ubíráme tlak v závěru extrakce při dark roastu.

Jěšte nás toho hodně čeká 🙂))

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *