graf PID a termostat talianska kava

Jak funguje PID? Co je to PID? Proč je na espresso kávovaru PID? Proč si mám koupit kávovar s PIDem?

, ,

Často se nás ptají, proč mají pákové espresso kávovary PID? Co je to PID? Jak funguje PID? Proč bych si měl koupit espresso kávovar s PIDem? Jednoduše řečeno PID je toto:

PID je moderní vylepšený termostat, který se stále zapíná a vypíná. Zapne -vypne- zapne- vypne velmi často a tím drží správnou teplotu, jakou jste si nastavili. Drží teplotu stabilní mnohem lépe než espresso kávovary bez PIDu. Jsou i espresso kávovary bez PIDu.

I Lelit má varianta Mara PL62 bez PIDu a stojí o 200 EUR míň. Nemám si koupit raději ten espresso kávovar bez PIDu? Kávovary bez PIDu mají normální klasické termostaty.

Zde teplota kolíše, neboť termostaty jsou pomalé. Je tu dlouhá setrvačnost, dojezd.

Když chci snížit teplotu bojleru espresso kávovaru bez PIDu, musím kávovar často rozebrat a manuálně šroubovákem upravit teplotu přímo na termostatu espresso kávovaru.

Potom musím kávovar poskládat a čekat poměrně dlouho, jak se mi ta změna projeví na teplotě espresso kávovaru.

Pokud mám espresso kávovar s PIDem, tak pouze stisknu knoflík a ubírám nebo přidávám teplotu. Výsledek vidím hned a nemusím rozebírat espresso kávovar.

 

Baratza Sette a Lelit Mara PL62T

Baratza Sette a Lelit Mara PL62T s PIDem

dobry kavovar na doma

najlepsi domaci espresso kavovar s mlyncekom na kavu

Lelit Anita má dvě páčky jako na letadle. První přepínáme režimy espresso- voda- cappuccino. Druhou “PUMP” se pustí čerpadlo. Jednoduché ovládání. Tato varianta má PID, existuje i varianta bez PIDu.

tlakomer PID home barista

Nejlépe to vidět v našem showroomu espressodoma.cz na Osvětové 18: máme zde vystavený espresso kávovary bez PIDu i s PIDem. Přijeďte se s nimi pohrát a zjistěte, zda je PID opravdu výhodou, nebo jen prodražuje espresso kávovar.

Jak funguje PID?

Co je to PID?

To je souběh tří funkcí současně: “Proportional integral derivative” a tímto součinem dosáhneme stabilitu.

Predstavte si dron. I Dron mají PID. Tam slouží k tomu, aby se dron přesně držel stále ve stejné výšce. Čidla jsou ve střehu: stále se vypínají a zapínají, aby bylo equilibrium – a držela se výška, hladina. Nesmí být vlny. Dron nesmí kolísat.

To je přesně jako teplota v espresso kávovaru.

Jaké jsou výhody PIDu na espresso kávovaru? Můžete jednoduše a rychle a okamžitě zvyšovat i snižovat teplotu.

Jdu dělat 3 x cappuccino po sobě?

Zvýším si trošku teplotu na PIDu, aby se mi snadněji šlehaly.

Zkoušíte mléko na latte art? Nebo novou výběrovou kávu light roast světlo praženou? Uber si pár stupňů na PIDu, abys kávu šetřil, a aby se lépe rozvinula chuť.

PID vám dává možnost kontrolovat- tunovat espresso.

Kto má Biancu PL162T od Lelit, ten má nejen PID, ale také “paddle” a má už dva nástroje, které pomohou tunovať zabijácké espresso: teplotu i tlak.

Kto má espresso kávovar bez PIDu, ten musí odpouštět vodu, když espresso kávovar dlouho stojí zapnutý a nedělalo se na něm espresso, protože se kávovar přehřál.

Kdo má PID, toto nedělá, protože teplotu mu espresso kávovar drží . Šetříme taky vodu v nádržce. Príďte do showroomu v Bratislavě. Osvětová 18. Kávová osvěta na Osvětové 🙂

Vše rádi vysvětlíme: 00421 902 956 000

 

 

4 Odpovedí
  1. cabanak
    cabanak says:

    Pekny clanok, este ako vyuzivat moznost nastavenia teploty ?
    Ake su doporucenia pre nastavenie PID ? pre svetle prazenie idem vyrazne dole ? Kolko ma byt teplota v hlave ?
    Pri svetlej s vyssou teplotou zvyraznujem kyslost a potlacam ovocie ?
    Pri tmavej vyssiu teplotu ? preco ?

    Dakujem

    Odpovedať
    • Peter Doboš
      Peter Doboš says:

      teraz je trend ist dole s teplotou na 90 a niekedy aj na 88 stupnov. aj svetla aj tmava sa v sucasnosti riesi mensou setrnejsou teplotou. my postupujeme ale vzdy takto: mame nejaku kavu /tmava alebo svetla/ a pripravime si ju na roznych teplotach a porovnavame chute. niet lepsej metody. len nazabudnut: ked uberam na PIDe teplotu, dost dlho to potrva, kym sa TEPLOTA OZAJ ZNIZI, lebo je to masivny kovova masina a ma zotrvacnost. dufam, ze som pomohol. treba skusat na vlastnej kave rozne teploty a potom sa rozhodnut pre tu, ktora vam vyhovuje.

      Odpovedať
  2. cabanak
    cabanak says:

    Dakujem za odpoved s tym skusanim suhlasim, len potom mi z 250g moc na vychutnanie nezostane 😉
    Len ma zaujima, ci su nejake vseobecne voditka, aby som vedel, ci ak citim toto pravdepodobne treba ist s teplotou hore a ak toto tak dole…
    Samozrejme vsetko so vsetkym suvisi, takze tam vstupuje aj mnozstvo kavy, tampovanie, tlak ale aspon nejaky zakladny smerovnik je ?

    Odpovedať
    • Peter Doboš
      Peter Doboš says:

      velmi zjednodusene: mne to vychadza tak, ze uberanim teploty /pri tom istom case extrakcie/ znizujeme TDS /total dissolved solids/ v salke a tym padom sa to prejavi aj na chutovych tonoch vo vyslednej salke. plati to o kyslych aj horkych tonoch rovnako. ak je espresso prikre/kysle alebo horke/ da sa uvazovat o znizeni teploty

      Odpovedať

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *