Jak zjistím, kolik kofeinu je v mé kávě? Proč po kávě neusnu?

, ,

Lidé se ptají: jak zjistím, kolik mám v kávě kofeinu?

Proč po kávě neusnu?

Názory se různí.

Pojďme zjistit jak funguje kofein, co kofein dělá v našem těle a kolik kofeinu máme v šálku kávy.

Kofein je stimulant i simulant:)

V našem těle kofein vyvádí kousky a spouští různé beťárske reakce.

Kdo pije normální kávu s kofeinem, pocítí po chvíli takovou ostrost vnímání nebo takovou nabuzenost.
To je proto, že kofein úřaduje.
Ale kofein nepůsobí na naši nervovou soustavu přímo, ale tak nepřímo, fiškus jeden!
Adenozin.
Kofeín zablokuje tvorbu adenosinu.
Adenosin si naše tělo normálně běžně produkuje na to, aby nám pomohl usnout.
Adenosin je chemická sloučenina, která způsobuje, že procesy v našem těle se zpomalují, krevní tlak se snižuje a roztáhnou se nám cévy, aby se pěkně okysličili.
Jelikož kofein má velmi podobnou chemickou strukturu jako adenosin, umí se s ním svázat, aby ho ” zablokoval “a proto po kávě mnozí neusneme.
Adrenalin.
Tím, že se nám mozek nepřestává kroutit na plné obrátky to ještě nekončí: zvýšená mozková aktivita způsobí produkci adrenalinu.
Když vaše mysl nepřestává uhánět jako o závod, tělo si myslí, že tu jde o nějakou hrozbu nebo nebezpečí, a tak začne produkovat adrenalin, který nám dává ten typický pocit zvýšené energie.
Už se vám stalo, že jste vypili více kávy, než bylo třeba a začali jste se potit a třást?
To je proto, že vaše tělo reaguje na nával adrenalinu a přesně takto by reagovalo i v opravdové stresové situaci, když letí facka nebo medvědí tlapa.

Dopamin.

A kamarád kofein nekončí, ale kuje další kejkle!

Začne nám pomáhat vyrovnat se s tím návalem adrenalinu a to tak, že se pustí do zadržování dopaminu, který by se jinak rozpadl a stratil.

Dopamín toho dělá hodně, ale pro nás je nyní klíčové, že způsobuje lehkou euforii a kofein ho zdržuje, nedovolí mu, aby se rozpadl a tím způsobuje, že euforie trvá déle.

Dříve se myslelo, že kofein produkuje dopamin, jako jiné drogy, ale to už vědci vyvrátili, to neplatí.

Pozor: dopamin je návykový!

To ale všichni kávomilci už dávno správně tušíme.

Teofylin.

Teofylin je alkaloid, který roztahuje průdušky a zvyšuje schopnost zhluboka dýchat.

Kromě toho uvolňuje cévy a hladké svaly.

Kofein sice nemá na theofylin žádný přímý vliv, ale kofein je také alkaloid a navíc vypadá jako theofylin, a tak po kávě si tělo myslí, že má do činění s teofylinem a chová se podle toho.

Proč cyklisté milují kávu?

Neboť po ní se zvyšuje činnost plic.

Druhá pikantní věc: proč po kávě musíme častokrát na záchod?

Nuže, tím že se nám uvolní zmíněné hladké svaly, které neovládáme vůlí, nastane pohyb ve střevech.

A to znáte asi také.

Jo, kofein není diuretikum, toto bylo zjištěno v roce 2015.

Kolik kofeinu je v mé kávě?

Kdo pijete arabiku, vězte, že kofein tvoří zhruba 1% z vaší zrnkové kávy, kterou si nasypete do dlaně.

Stupeň pražení nehraje roli: kofein zůstává, při vysokých teplotách se neodpaří.

Na každých 10 gramů kávy máme 100 miligramů kofeínu.

Kdo kávu pojída, pro toho výpočet zde končí:)

Většina z nás ale kávu asi pije.

Espresso nebo pour over nebo full immersion- zalévanou.

Vězte tedy, že při extrakci se nerozpustí všechen kofein, ale pouze 80- 90 percent.

Čiže jednoduše vynásobíme gramáž čerstvě pomleté ​​kávy osmi a máme výsledek v miligramech.

Kolik kofeinu je v mé kávě, pokud jsem louhovat 20 gramů čerstvě pomleté ​​výběrové arabiky?

Domácí úkol.

Zalévaná -full immersion metoda jako např. při cupping nebo při french pressu nebo cold brew předpokládá, že čerstvě umletou arabiku necháme ve vodě louhovat / extrahovat / dlouho- předklonu a dostaneme i trošku více než 90 procent kofeínu.

Kto má špatný mlýnek na kávu, který kávu nemele, ale drtí jako v pravěku, ten má v šálku hodně kávového prachu.

Pokud tento kávový prach neodděluje dobře od nápoje, v šálku se kofein z prachu rozpouští dále.

V takovém případě násobte i devíti, ok?

Espresso má méně kofeinu, protože extrakce trvá jenom 25 vteřin!

Jak dlouho kofein funguje, šlape?

Jak dlouho zůstane kofein v těle?

Kofein se dostane do krve rychle, po 45 minutách ho máme komplet v krvi.

Po 6 hodinách je z něj polovina fuč.

Kdo si dá pěkně ráno 300mg kofeinu kolem sedmé, tak na oběd má furt v těle ještě 150 mg kofeinu a pak se to odbourávání kofeinu začne rapidně spomalovat.

Kofein v je těle dlouho předlouho, kofein zůstává v těle až 48 hodin!

Teprve po 48 hodinách jste “čistí”!

Někteří jsme v podstatě furt nadopovaní kofeinem, co?

Já piji kávu pouze ráno jednou za 24 hodin, ale i tak mám kofein v těle nepřetržitě a co vy?

Jak často pijete kávu?

Kolik kávy vypijete?

Až po 48 hodinách, kdybychom abstinovali a nepili kávu, pocítili bychom prý skutečně slastný měkoučký “úder” adenosinu a opět bychom usnuli jako miminka neviňátka.

Proč je v kávě kofein?

Proč káva a kávovník obsahují kofein?

Podle evolučních biologů je to jasné: kofein pomohl kávovníku přežít a růst.

Kofein je jed!

Parádní pesticid a zabíjí škůdce nebo je prostě alespoň odpudí.

Zatímco člověka by zabilo až 10 gramů čistého kofeinu, malé otravné mušce stačí podstatně méně.

Kofein, který se dostane z kávovníku do země, ztěžuje růst jiným rostlinám kolem.

Plevel to má těžké.


Věděli jste, že nektar z květu kávovníku způsobí, že hmyz, který kávovník opyluje, se také trošku nadopuje kofeinem a rád se na kávovník proto vrací?

To máme asi společné:)

Voľný preklad z Clive Coffee. Autor: Adam Raper

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *