Jak zjistím, kolik kofeinu je v mé kávě? Proč po kávě neusnu?
Lidé se ptají: jak zjistím, kolik mám v kávě kofeinu?
Proč po kávě neusnu?
Názory se různí.
Pojďme zjistit jak funguje kofein, co kofein dělá v našem těle a kolik kofeinu máme v šálku kávy.
Kofein je stimulant i simulant:)
V našem těle kofein vyvádí kousky a spouští různé beťárske reakce.
Dopamin.
A kamarád kofein nekončí, ale kuje další kejkle!
Začne nám pomáhat vyrovnat se s tím návalem adrenalinu a to tak, že se pustí do zadržování dopaminu, který by se jinak rozpadl a stratil.
Dopamín toho dělá hodně, ale pro nás je nyní klíčové, že způsobuje lehkou euforii a kofein ho zdržuje, nedovolí mu, aby se rozpadl a tím způsobuje, že euforie trvá déle.
Dříve se myslelo, že kofein produkuje dopamin, jako jiné drogy, ale to už vědci vyvrátili, to neplatí.
Pozor: dopamin je návykový!
To ale všichni kávomilci už dávno správně tušíme.
Teofylin.
Teofylin je alkaloid, který roztahuje průdušky a zvyšuje schopnost zhluboka dýchat.
Kromě toho uvolňuje cévy a hladké svaly.
Kofein sice nemá na theofylin žádný přímý vliv, ale kofein je také alkaloid a navíc vypadá jako theofylin, a tak po kávě si tělo myslí, že má do činění s teofylinem a chová se podle toho.
Proč cyklisté milují kávu?
Neboť po ní se zvyšuje činnost plic.
Druhá pikantní věc: proč po kávě musíme častokrát na záchod?
Nuže, tím že se nám uvolní zmíněné hladké svaly, které neovládáme vůlí, nastane pohyb ve střevech.
A to znáte asi také.
Jo, kofein není diuretikum, toto bylo zjištěno v roce 2015.
Kolik kofeinu je v mé kávě?
Kdo pijete arabiku, vězte, že kofein tvoří zhruba 1% z vaší zrnkové kávy, kterou si nasypete do dlaně.
Stupeň pražení nehraje roli: kofein zůstává, při vysokých teplotách se neodpaří.
Na každých 10 gramů kávy máme 100 miligramů kofeínu.
Kdo kávu pojída, pro toho výpočet zde končí:)
Většina z nás ale kávu asi pije.
Espresso nebo pour over nebo full immersion- zalévanou.
Vězte tedy, že při extrakci se nerozpustí všechen kofein, ale pouze 80- 90 percent.
Čiže jednoduše vynásobíme gramáž čerstvě pomleté kávy osmi a máme výsledek v miligramech.
Kolik kofeinu je v mé kávě, pokud jsem louhovat 20 gramů čerstvě pomleté výběrové arabiky?
Domácí úkol.
Zalévaná -full immersion metoda jako např. při cupping nebo při french pressu nebo cold brew předpokládá, že čerstvě umletou arabiku necháme ve vodě louhovat / extrahovat / dlouho- předklonu a dostaneme i trošku více než 90 procent kofeínu.
Kto má špatný mlýnek na kávu, který kávu nemele, ale drtí jako v pravěku, ten má v šálku hodně kávového prachu.
Pokud tento kávový prach neodděluje dobře od nápoje, v šálku se kofein z prachu rozpouští dále.
V takovém případě násobte i devíti, ok?
Espresso má méně kofeinu, protože extrakce trvá jenom 25 vteřin!
Jak dlouho kofein funguje, šlape?
Jak dlouho zůstane kofein v těle?
Kofein se dostane do krve rychle, po 45 minutách ho máme komplet v krvi.
Po 6 hodinách je z něj polovina fuč.
Kdo si dá pěkně ráno 300mg kofeinu kolem sedmé, tak na oběd má furt v těle ještě 150 mg kofeinu a pak se to odbourávání kofeinu začne rapidně spomalovat.
Kofein v je těle dlouho předlouho, kofein zůstává v těle až 48 hodin!
Teprve po 48 hodinách jste “čistí”!
Někteří jsme v podstatě furt nadopovaní kofeinem, co?
Já piji kávu pouze ráno jednou za 24 hodin, ale i tak mám kofein v těle nepřetržitě a co vy?
Jak často pijete kávu?
Kolik kávy vypijete?
Až po 48 hodinách, kdybychom abstinovali a nepili kávu, pocítili bychom prý skutečně slastný měkoučký “úder” adenosinu a opět bychom usnuli jako miminka neviňátka.
Proč je v kávě kofein?
Proč káva a kávovník obsahují kofein?
Podle evolučních biologů je to jasné: kofein pomohl kávovníku přežít a růst.
Kofein je jed!
Parádní pesticid a zabíjí škůdce nebo je prostě alespoň odpudí.
Zatímco člověka by zabilo až 10 gramů čistého kofeinu, malé otravné mušce stačí podstatně méně.
Kofein, který se dostane z kávovníku do země, ztěžuje růst jiným rostlinám kolem.
Plevel to má těžké.
Věděli jste, že nektar z květu kávovníku způsobí, že hmyz, který kávovník opyluje, se také trošku nadopuje kofeinem a rád se na kávovník proto vrací?
To máme asi společné:)
Voľný preklad z Clive Coffee. Autor: Adam Raper
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!