Potřebujete dobrý ruční mlýnek na čerstvou kávu.
Znáte někoho, kdo touží po voňavé čerstvé kávě za každých okolností? Znáte. Tento článeček takovému člověku urychleně pošlete, abyste mu pomohli.
Je to poutavá esej o fajn ručních mlýncích na kávu. Je to ukrutně dobře skrytá reklama.
Neboť pravda je krutá: dokud nemáte dobrý ruční mlýnek na kávu, nemůžete se zúčastňovat žádných seriózních kávových diskusií. Jednou za čas se v espressodoma.cz i hluboko zamyslíme. O čem napsat blog, když zrovna nemáme autorský tvůrčí blok?
Co je nejdůležitější a nejzákladnější při přípravě kávy doma nebo na cestách světem? Vždyť i tak už všichni všechno vědí.
Co musím nutně mít, abych měl konečně jistotu, že se mohu s vervou pustit do odhalování všech skrytých chutí, vůní a barev uzamčených do kávy?
Toto je pro ty, kteří hodlají vstoupit do kouzelného světa kultivarů, které dorostly v nadmořských výškách srovnatelných s Ďumbierom.
Chcete ochutnávat různé zrnka a rozpoznávat v nich tóny a půvaby? Chcete vědět, jak chutná kávička z Ugandy a porovnat ji z kafíčkem z Ekvádoru? Chcete o nich polemizovat na fórech?
Mít spolehlivý ruční mlýnek na čerstvou zrnkovou kávu, to automaticky znamená, že můžete experimentovat s prvotřídními arabikami od výmyslu světa ze všech lokálních i nelokální pražíren, které se věnují výhradně zrnkové výběrovým kávám a dobře dělají.
Bez mlýnku na kávu se dále nepohnete. Bez něj budete stagnovat jako slovenské soudnictví.
Kdo má ruční mlýnek na kávu, má vstupenku: bez studu objednává nejexotičtější mikrolot, jaký se dá vypátrat na Internetu. Takový, který zkušení fachmani proměnily na autorský roast.
Upražené předevčírem.
Osvoboďte se od pestrobarevných třpytivých sáčků podprůměrných mletých inkognito káv, které hlivěli v regálech jako na pohovce kdoví odkdy!
Odteď budete ochutnávat pouze čerstvé kultivary. Takovou kávu si zasloužíte a taková káva si zaslouží vás. Ruční mlýnky na kávu vyzkoušíte na Osvětové 18 v Ružinově v Bratislavě.
Všechny lepší ruční mlýnky mají možnost měnit tloušťku mletí kávy podle toho, jakým způsobem hodláte kávu připravovat.
Obecně platí, co už všichni víte: na espresso meleme najemno, na moku trošku “nahrubšie” a na filtr ve většině případů nahrubo.
A tady je pointa: vždyť máte mlýnek, vyzkoušejte si to sami ručně stručně. Experimentujte a ověřte si, zda jsou tyto teorie správné.
Zda tatáž káva při jiném mletí opravdu chutná jinak. Porovnávejte a vášnivě diskutujte.
Najlacnejší model, který stojí za to je “Slim” od Hario.
Potom ještě mají model SKERTON. Hario jsou Japonci a produktíky mají zmáknuté designově i konstrukčně.
I když na obalu slimáka – hlemýždě stojí, že je Made in China.
Nevadí. Je to malá lehoučká plastová potvůrka do 40 EUR.
Spoločnosť umí dělat nejen doma, ale i v zahraničí. Na kempu, na treku nebo na festivalu tím myslíme. My když jdeme na tři dny přes Muránskou planinu z Muráně do Brezna, vezmeme si balíček zrnek a Slima.
Na vařiči ráno zahřejeme vodu z pramínku a za sborového zpěvu zaléváme čerstvě umletou Etiopii.
A po pár minutách jednoduše přecedíme.
Trošku toho kávového prachu se takto dostane i do smalťáčikov, ale vždyť jsme ve škole přírodě, ne?
Ale kdo chce, může s sebou vzít i aeropress.
Jen se jednotlivé serepetičky zvyknou zapotrošiť a jste nahrání.
Hle, basic ruční “Slim” mlýnek na kávu. Na “šneku” lze velmi jednoduše nastavit tloušťka mletí dle vašeho gusta.
Snadno se celý rozebírá a myje vlažnou vodou a vytřít se má pak důkladně dosucha.
Má kónické keramické mlecí kameny.
Melete, otáčíte páčkou dokola jako při meditační technice nebo jako v ruské pohádce, když chcete vyčarovat zázračného dědečka.
Slabší povahy to docela zhypnotizuje.
Ale to hlavní: máte k dispo čerstvost nad čerstvost, udělali jste pro to všechno, co jste mohli, a dále už postupujete podle příbalového letáku na vašem kousku, na kterém hodláte připravovat kávu.
Šneček slimák je levný, lehounký a plastový, a když se mu na tripu něco stane, nebudete plakat až tak srdceryvně.
Model “Slim” od Hario má takový keramický kámen.
Oblíbenou metodou přípravy kávy je chemex nebo i moka přes víkend na chalupě. Ale moka ne ta hliníková ale ocelová, to je prý zdravější.
I elegantní french press má něco do sebe, ale počítejte, že kávička bude zakalenější a tělo plnější.
Je to tím, že zde není filtrováno kafe přes papír, ale přes kovové sítko, které má sice husté síťování, ale i tak trošku kávového prachu propustí.
Chemex je křehoučký a velikánský, takže do Tater bych ho netahal.
Při chemexu se cítím trochu jako můj bratranec Michal, chemik ve švýcarské laboratoři.
Chemex má krásné křivky. Skoro jako Salma Hayek, když tančí na stole. Kdo jste viděli ten film?
Ale hlavně: při Chemexu uděláte najednou fůru úžasné kávy s lehkým tělem a ovocnou vůní, takže můžete hned pít i tři najednou.
Stále více poslouchám, že lidé si vychvalují Clever drip.
Clever drip je plastová věcička za pár šupů.
Vy si určujete, kdy kávu vypustíte přes filtr.
Vy si určíte, kdy má začít protékat ven do nádobky, tím že otevřete vrátka na dně.
“Clever” je na tom to, že kombinujete pour over techniku s full immersion technikou.
O filtrech a technikách budeme básnit v blogu příště.
Ještě se vrátíme k mlýnku Comandante. Němečtí kluci z “Comandante” to nadiktují každému!
Jejich mlýnky to jsou designérské majsterštyky.
Radost držet v rukou, natož kroutit klikou.
Na své krásné webstránce hned varují, že jejich mlýnky na kávu jsou pouze pro profíky.
Tu máme do činění s kameny z nerezové oceli tzv. “Nitro blade”.
Ocel obohatili o dusík. Nevím jak, ale hlavně, že to funguje.
Ještě i zárezíky do mlecích kamenů dělali prý tajnou metodou kdesi v katakombách tito rytíři ze Schwarzwaldu!
Tělo chlapi vyrobili z nerezové oceli a potáhli ho vrstvou dřevěné dýhy.
Komfortně vytvarovali trademarkovou rukojeť a zakončily ji coolovým úchytem z dubového dřeva.
Nádobka na pomletou kávu je vyrobena z hrubého tmavého skla, asi aby na pomletou kávu ani vteřinu nesvítilo slunce.
Pojme 45 gramů čerstvé pomleté voňavé kávy.
Na mlýnku “Comandante” nastavíte i zcela jemňoučké mletí na prach na ibrik, pokud byste náhodou chtěli.
Při “Comandante” máte až 35 různých stupňů tloušťky mletí. Mele přesně a rovnoměrně.
Částečky pomleté kávy musí být stejně velké, ať už si tloušťku mletí nastavíte, jakou chcete.
Jedno tajemství perfekcionistům prozradíme: trošičku tam odlišnosti vždy budou, ale jde o to maximalizovat snahu, aby mlýnek toto kritérium splňoval.
Proč je to důležité? Už jste někdy vařili nakrájené brambory? Proč jste se snažili všechny kousky nakrájet na stejnou velikost?
Přesně tak. Aby se uvařily stejně.
A to platí i při tajuplné kávové extrakci: chceme, aby se z každé částečky pomleté kávy vyluhovala stejná dobrota. Ne více ani méně.
A teď to hlavní.
Zážitek.
V indoor podmínkách s takovým “Comandante” ohromíte každou návštěvu.
Na výletě budou unisono hekat spolupoutníci.
Všichni víme, že zvuk, který vydávají mlecí kameny, když nemilordne drtí kávové zrnko, je opojný a spájí srdce.
Když vás navštíví přes víkend rodina, bude ruční mletí kávy zlatý hřeb programu.
Každý si to bude chtít vyzkoušet, budou stát v řadě jako u Toma Sawyera, když maloval plot.
Výhoda při ručním mletí je hned taková, že nikdy nebudete mlít tak rychle, abyste kávu při mletí spálili.
Alespoň se to předpokládá.
Ne že to kutil bude nějak kombinovat se sersámem, co bude mlít za něj! Žádné takové.
Pěkně ručně stručně si to třeba užívať.
Už při mletí čerstvého roastu ucítíte “fragrance” nebo suchou aroma a víte, že jste na správné cestě.
Sněženky a machři i podle fragrance vědí o kávě vést dlouhé monology i určit původ a jméno farmáře.
Hned pocítíte nutkavou touhu si čerstvě umletou kávu i přesně na miligram odvážit, kvůli ideálnímu “brew ratio”, ale o přesných vahách až někdy příště.
Když proniknete hluboko do okultna kávové extrakce.
Kdo pravidelně mele denně pro deset lidí, ten bude mít časem svaly.
Nebo si koupí elektrický mlýnek.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!