urnex home barista talianska kava goppion caffe

Vzdělávání:
Čištění a pravidelná údržba pákového espresso kávovaru doma.

, ,

Když debatujeme o opravdovém espressu, mnoho věcí je subjektivních a záleží od vkusu.

Ale jedna věc je jistá: pákový espresso kávovar i mlýnek na kafe je třeba pravidelně čistit a pěčovat o oba.

A pořádně se o něj starat, pokud chceme, aby naše extraligový espresso bylo tip top.

Pravidelná údržba espresso kávovaru se vyplatí, prodlužujeme životnost espresso kávovaru.

Není to nejpopulárnější téma, ale je o to důležitější.

Pákový opravdový espresso kávovar domů a dobrý profi kávomlýnek nejsou nejlevnější záležitosti.

Je to naše pýcha, náš klenot, naše dítko, i důležitý bytový doplněk a zaslouží si pozornost, ne?

Na pákových espresso kávovarech se káva usazuje na pákách portafiltrech, na sítku v hlavě kávovaru, zevnitř na hlavě kávovaru a ve spršce, která je v hlavě.

Tyto části přicházejí do styku s mletou kávou. Nejčastější operace je “backflush”.

Na vyčištění espresso kávovaru budete potřebovat kvalitní prášek, který rozpouští kávové usazeniny, čistící kartáček, slepé sítko (nebo alespoň gumovou záslepku).

Vyberte z páky portafiltru běžné sítko, a vyměňte jej za slepé.

Slepé sítko je bez dírek a tedy nepropouští vodu.

Pokud nemáte slepé sítko, vložte do běžného sítka gumovou záslepku.

Ta také zabrání vytékání vody přes páku.

Do slepého sítka nasypte asi 2 kávové lžičky čisticího prášku PULYCAFF nebo CAFIZA.

Založte páku portafiltr do kávovaru a pusťte vodu, jako byste dělali kávu -espresso.

Voda s práškem nebude mít z páky kam odtékat a bude cirkulovat kolem hlavy kávovaru, kterou tím začne čistit.

Nechte čerpadlo- pumpu puštěné zhruba 8 sekund a potom jej vypněte.

Voda odteče pomocí trojcestného spětného ventilu spodní stranou kávovaru do sběrné nádobky (a v případě profesionálních kávovarů rovnou do odpadu).

Nechejte prášek působit minutku. Opět pusťte vodu, 8 sekund nechte puštěné čerpadlo a opět jej vypněte.

Pauza, jako v předešlém cyklu. Opakujeme 4 krát. Čistěte, dokud z kávovaru do odpadní nádržky nevytéká čistá bílá pěna. Táto technika čištění se anglicky nazývá “backflushing”.

Kartáčkem pořádně vydrhněte všechny záhyby hlavy espresso kávovaru. Proplachujte vypouštěním vody z kávovaru.

Zárubně a těsnění kávovaru pročistíte tak, že před puštěním vody mírně uvolníte páku a dokud čerpadlo tlačí vodu, kroutíte pákou portafiltrem ze strany na stranu.

Pozor na horkou vodu, abyste se nepopálili. Nakonec pořádně propláchněte kávovar vodou.

Poslední kolo je nejdůležitější: rozpouštíme ty nejzažranejší kávové oleje.

Páku a sítka vyčistíte tak, že jich ponoříte do nádobky s horkou vodou, do které zamícháte čistící prášek.

Páku i sítka nechte ponořené zhruba 15 minut.

Nakonec páku portafiltr důkladně vydrhněte a opláchněte pod tekoucí vodou.

Jestli se nebojíte, můžete z hlavy espresso kávovaru odšroubovat sprchu a důkladně ji vyčistit stejným způsobem, jak sitká.

Teď pročistíme trysku na mléko.

Vypustíme z ní páru a pročistíme zvenčí speciálním hadříkem, který je výhradně na tuto trysku.

Aby jsme se vyhnuli zavápení pákového espresso kávovaru vodním kamenem, nezapomínejme na mini filtr.

V naší nabídce je více filtračních řešení: nejjednodušší je mini filtr od Lelit, na obalu je přímo napsané, kolik litrů vody filtr spolehlivě ošetří / 35l nebo 70 l /.

Filtr po použití nemusíme zahadzovat.

Ponořme ho do roztoku NaCl na pár hodin, a tím ho zregenerujeme a používáme opět.

Na kávovaru bude třeba po konzumaci cca 10 kg kávy / nebojte se, to je dlouhá doba / vyměnit těsnění hlavy. Těsnění se mění takto: /video/

Filter objednáte u nás, máme skladem od výrobce v našem showroomu na Osvětové 18.

Časem se naučíme jak vyměnit spršky na hlavě kávovaru.

Je to dobrá příležitost na upgrade: nainstalujeme VST nebo IMS spršky, pokud je ještě nemáte.

Nezapomínejme, že je třeba průběžně kontrolovat tlak čerpadla.

Velmi důležité je všímat si, zda neklesá podezřele teplota vody, to by znamenalo, že spirála v bojleru se zavápnila a nestíhá ohřívat pořádně vodu.

Na odvápňování bojleru od vodního kamene používáme DEZCAL od firmy URNEX.

Je bezpečný a biologicky nezávadný, má certifikát NSF (www.nsf.org).

Dezcal nepoškozuje těsnění ani spoje kávovarů.

Dezcal smícháme s vodou v poměru 1:10.

Roztok nalijeme do nádržky s vodou a necháme ho projít celým kávovarem.

Jako kdybychom dělali jedno espresso za druhým ale bez páky a s pauzičkami alespoň 10 min.

Asi čtvrtinu nádržky si nechte a vypustíme roztok i přes trysku na páru.

Po skončení nádržku vypláchneme, naplníme čistou vodou a opět necháme přejít komplet celým kávovarem.

Poctivé odvápnění zabere hodinku- dvě, závisí na velikosti bojleru.

Aby jsme ho nemuseli dělat, řadíme používat filtry a raději častěji je měnit.

Je to podstatně více easy.

I páky a samostatné díly můžeme ponořit na 30 minut do teplého roztoku s DEZCALem.

Poměr opět 1:10.

Potom důkladně umýt a opláchnout pod proudem tekoucí vody.

Ještě je tu jedno řešení: používejte “THIRD WAVE WATER”.

Toto je prášek, který se sype do destilované vody.

V tomto prášku není vápník, ale jiné soli.

Takto ošetřená voda vám nezavápní kávovar a nemusíte mít ani filtr.

Čištění mlýnku na kafe doporučujeme dělat pravidelně.

Zanesené mlecí kameny ztrácejí mlecí účinnost, délka času potřebná k mletí kávy se zvyšuje a motor mlýnku se mnohem více namáhá.

Káva páchne a degraduje espresso.

Používejte granulát URNEX GRINDZ, je to 100% přírodní a zdravotně nezávadný produkt.

Čistí mlecí kameny.

Rychle a efektivně odstraňuje kávové rezidua a mastnotu z mlecích kamen.

Granulát je ve formě pilulek velikosti kávových zrnek.

Jednoduše ho semelte jako běžnou kávu a mlecí kameny vašeho mlýnku na kávu budou opět čisté jako nové.

I mlecí kameny mají svou předepsanou životnost a nevydrží věčně.

Pokud tedy spatříte, že káva už není tak konzistentně umletá jako bývala, možná je načase mlecí kameny vyměnit za nové.
Důkladné vyčištění mlýnku na kávu je časově náročnější, ale čas od času je dobré to udělat.

Pokud nejste technický typ, svěřte čištění mlecích kamenů do rukou odborníka.

Jestli si troufáte, rozeberte mlýnek na kávu (v mnoha případech stačí odebrat násypku na kávu a odšroubovat vrchní část mlýnku) a vnitřní část vysajte.

Tím zbavíte mlýnek hrubých nečistot.

Následně už budete muset přijít na způsob, jak na vašem mlýnku zpřístupníte spodní i vrchní mlecí kámen, abyste ho mohli důkladně vyčistit tvrdým kartáčem.

Nezapomenout na mytí zásobníku na zrnkovou kávu.

I každý druhý týden, je to jednoduché a bezbolestné.

Kávu z něj dejte pryč, vytáhněte ho z těla mlýnku a vydrhněte mýdlem a horkou vodou.

Potom ho propláchněte a pečlivě vysušte.

Ručný mlýnek Comandante nebo Skerton od Hario jde rozebrat na jednotlivé díly, které důkladně vymyjete pod tekoucí horkou vodou.

Nepotřebujete žádný čisticí prášek, všechny díly jsou většinou snadno přístupné a po rozebrání můžete hrubé nánosy odstranit tvrdším kartáčkem.

Do Comandante můžete také občas nasypat granule GRINDZ.

Před opětovným složením mlýnku všechny díly důkladně vysušte.

Do toho!


 

 

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *