Profitec GO perfektní espresso a latte art doma
Link na náš eshop klikej tu
Go je domácí home espresso kávovar ale má profesionální parametry.
Go má těžký kovový profesionální portafiltr 58 mm a to je nezbytné pro dokonalé espresso doma!
Home barista ví, že pouze kávovar s portafiltrem 58mm udělá dokonalé espresso doma.
Go má profesionální neboli komerční rozměr hlavy kávovaru / group nebo gruppo/.
GO funguje v tomto ohledu jako profesionální kávovar v kavárne.
Dosažení té nejlepší teplotní stability je alfa a omega v /home/ baristickém kumštu.
Tu teplotní stabilitu zajišťuje mimo jiné právě ta robustnější a silnější konstrukce hlavy..
/pozn./Co se týče rozměru 58 mm, není to úplně přesný údaj, který by uváděl rozměr samotné hlavy.
Profesionální hlava a vnitřní průměr páky mají totiž rozměr o trochu větší, a to 60 mm. Ale to je detail.
Tamper – pěchovadlo a taky distributor potřebuješ tedy s průměrem základny až 58,55 mm.
Home barista skusí taky bottomless portafiltr, že?
Dále: GO má přetlakový ventil (OPV = over pressure valve)
Co je to OPV přetlakový ventil?
OPV je velmi důležitý díl u home kávovarů s vibračním čerpadlem.
Díky tomuto OPV ventilu pustí espresso kávovar na pomletou kávu požadovaný (nastavený) tlak a přebytečný tlak vrátí přetlakovým okruhem zpět.
Přebytečný tlak je rozdíl mezi výkonem čerpadla a nakalibrovanou hodnotou přetlakového ventilu.
GO má kvalitní a hlavně kalibrovatelný/nastavitelný přetlakový ventil.
Díky tomuto OPV ventilu home barista taky snadno provádí údržbu a čištění kávovaru, tzv. zpětný oplach backflush.
Home barista “zaslepí” hlavu kávovaru GO slepým blind filtrem.
Během backflush čištění netlačí vibrační čerpadlo na své maximum, ale přetlakový ventil OPV točí vodu v přetlakovém okruhu.
OPV je důležité pro správnou přípravu espressa doma, ale také šetrné na provoz čerpadla a prodlužuje životnost kávovaru.
Profitec GO má vibrační čerpadlo – je to nejrozšířenější druh čerpadla u domácích kávovarů.
Home barista ví, že optimální tlak pro přípravu espressa doma i v kavárne je přibližně 9 barů.
Home barista také ví, že tento údaj toto baristické dogma se týká motorových rotačních čerpadel a vibrační čerpadla kalibrujeme na přibližně 10 – 11 barů.
Z výroby jsou ale vibrační čerpadla s výkonem přibližně 15 – 20 barů, jak tedy zařídit, aby dodávali na kávu požadovaný nižší tlak? To zařídí přetlakový ventil (OPV = over pressure valve), který je v kávovarech s vibračním čerpadlem jako je GO zásadní.
Vibrační čerpadlo je obvykle hlučnější než rotační čerpadlo.
Kávovar GO s vibračním čerpadlem není možné připojit přímo na vodovodní řad, protože pracuje s nulovým vstupním tlakem.
OPV ale zdaleka není všechno!
Na Profitec GO múže homa barista taky měnit T L A K a kalibrovat si GO podle sebe!
ENGLISH:
- With our models with vibration pump home barista can adjust the machine to his/ her desired brewing pressure. To do this, tension the portafilter with the blind filter inserted into the machine PROFITEC GO. Please press the brew group lever as if you were preparing an espresso. On the pump pressure gauge you will now see how the pressure builds up to the set value. Turn the larger screw (next to the water tank) “clockwise” to increase the pressure and turn the screw “counterclockwise” to reduce the pump pressure. The pump pressure gauge shows the change.
-
- The task of a PID temperature control is to control the temperature of the two boiler. The temperature is kept at the programmed value with minimum deviations of 1°C. PID stands for “proportional – integral – derivative”. The temperature plays an important role in the preparation of coffee.
- The temperature of the machine can only be modified for models with PID control. For all other models this must be adjusted by an authorised specialist dealer.
- Please note that our machines are factory-set to the optimum brewing temperature of 88-95°C.
-
- The filling quantity of an espresso is 25-30 ml.
- The duration from turning the brew group lever to the perfect espresso is 23-25 seconds.
- Use filtered water and a clean portafilter without old coffee grounds.
- Grind fresh coffee. As soon as oxygen reaches the grinded coffee, the aromas evaporate.
- Start the brewing process immediately after inserting the portafilter into the hot brew group, otherwise the coffee will burn.
The preparation:
- Preheat the cups on the cup warming tray. Allow the portafilter to be clamped in the machine during the heating phase.
- Fill the portafilter with fresh ground coffee. The coffee grounds should fall “easily and flakly” from the coffee grinder into the portafilter.
- Tamp the ground coffee with approx. 15-20 kg of tamping pressure. As a help, you can use our pressure-regulating tamper. Please make sure that the ground coffee is firmly pressed in the portafilter. To measure whether you have tamped properly, you can, among other things, turn the portafilter and the coffee must not fall out.
- Preheat the cup by pouring hot water into it.
- Empty the cup and allow some water to run through the brew group.
- Insert the portafilter, place the cup underneath and prepare the espresso.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!