Kde si mám koupit kávu? Jak vím, že je káva čerstvá? Kolik stojí výběrová káva? Radíme úplným začátečníkům.
Jakou kávu si mám koupit?
Kde si mám koupit kávu?
Mám si koupit světle-praženou light roast?
Jak poznám, jestli jsem koupil dobrou kávu?
Kolik mám zaplatit za dobrou kávu?
Kolik stojí výběrová plantážní káva?
Proč musí být káva čerstvá?
Jak poznám, zda je moje káva čerstvá?
Co musí být napsáno na obalu kávy?
Jak se správně skladuje káva?
Kolik lžiček kávy si mám dát do 2,5 dl vody?
Jaká je nejlepší příprava kávy?
Jaká je nejjednodušší příprava kávy?
Jaká je nejrychlejší příprava kávy?
Jaká je nejlevnější příprava kávy?
Které baristické pomůcky opravdu potřebuji, protože jsou zcela základní?
Potřebuji speciální váhu na kávu i dobrý, drahý mlýnek na kávu?
Které baristické pomůcky nepotřebuji?
Proč je káva kyselá?
Jak ušetřím?
Světlá káva je prý zdravější.
Nám jde zejména o to, že světlá káva poskytuje více možností pro testování a zkoumání a zkoušení.
Má v sobě ovocné tóny, připomíná nám, že káva je ovoce.
Světlá káva light roast je tvrdší než tmavě pražená káva, těžko se mele a v té tvrdé struktuře déle uchová chutě a aroma jako tmavě pražená káva dark roast.
Tmavě pražené kávy chutnají hlavně všechny dost podobně: upraženě:)
Výběrová arabika 250 g může stát i 800 korun i víc, pokud má skutečně mnoho bodů, kterými ji ocenili odborníci.
Taková má řekněme 94 bodů ze 100.
V takovém případě by to určitě měla mít napsané na obalu, že kolik má bodů a kdo to oceňoval.
90 bodová káva stojí kolem 400- 500 korun.
Bodování se ale často neuvádí, je to spíše vzácné.
Výběrovou kávou myslíme kávu, která dosáhla alespoň 80 bodu.
Čerstvá káva pronikavě voní, když ji melete i když ji zaléváte.
A má intenzivní ovocnou jiskřivou chuť.
Nevíte ji přestat pít.
Nejraději byste vypili na ex půl litru kávy.
Já nejraději piji takovou vlažnou.
Když ji zaléváte, reaguje s vodou. Bublinkuje.
Vypouští plyny.
Hlavně si třeba udělat pořádek v tom, zda máte citlivost poznat čerstvou a starou kávu.
Někteří lidé v tom necítí rozdíl.
Časem si určitě tuto citlivost vybudujete a objevíte nový kouzelný svět jako Alenka v říši divů.
Potřebujete jen ruční mlýnek na kávu.
Výběrovou kávu kupujte pouze zrnkovou.
Mletá káva rychle vyprchá a bude bez chuti a aroma.
Když si čerstvou zrnkovou kávu pomelete na mlýnku na kávu, hned umletou kávu spotřebujte.
Melte jen tolik kávy, kolik spotřebujete.
Když si koupíte levný mlýnek na kávu, dříve se poškodí jako ten dražší.
Musí se dát na mlýnku na kávu nastavovat různé hrubost jemnost mletí.
Už při mletí pocítíte úchvatné “suché” aroma, pokud melete čerstvou kávu.
Hlavní zásada louhování / extrakce kávy: pokud melete nahrubo, třeba nechat kávu louhovat déle.
I 15 minut.
Pokud melete na jemno, třeba kávu louhovat kratší čas.
Pokud melete na jemno, je třeba nápoj přecedit, před tím, než ho budete pít.
Nebojte se experimentovat.
Časem najdete pro vaši kávu to správné mletí i správný čas extrakce a plně si ji vychutnáte.
Častá chyba: jsme zvyklí dávat si málo kávy a hodně vody.
Startovací čára ať je pro vás poměr 1: 18 – na jeden gram pomleté kávy, dejte 18 gramů vody.
Zcela rovnoměrně nemelou žádné mlýnky na kávu.
Ani levné ani drahé.
Ať si nastavíte tloušťku mletí, jakou chcete, kdybyste umletou kávu pozorovali pod mikroskopem nebo alespoň pod lupou, viděli byste, že částečky pomleté kávy mají různou tloušťku i tvar.
Mlýnky na kávu melou hrozně, budou kávu drtit i na prach.
Nejprve o sobě zjistěte, jestli vám to skutečně vadí, že mlýnky na kávu melou nerovnoměrně.
Někomu ani kávový prach nepřekáží.
Pokud vám kávový prach překáží a káva se vám zdá hořká, potřebujete sadu sítek KRUVE, přes které “preosejete” kávový prach, aby se nedostal do kávy. Ale to už je trošku vyšší liga. To patří do jiného článku.
Je nutné si kupovat speciální baristickou váhu na kávu?
Na začátek ne.
V showroomu na Osvětové 18 v Bratislavě máme různé váhy a dají se zkoušet.
Zjistili jsme pro vás, že 5 kávových lžiček vrchovatě kopcem naložených čerstvou umletou kávou váží 13,5 gramů.
Toto množství zaléváme 2,5 dl vody.
Brew ratio / poměr vody a kávy / při výpočtu bylo 1:18, abyste ušetřili na kávě a nechte ji louhovat i 10-15 minut a pak přeceďte.
Toto je pro vás startovací pozice.
Toto se může měnit. Experimentujte.
Čtěte blog o poměrech vody a kávy.
Múžete si dát více kávy nebo méně vody a zjistíte, jaká káva vám chutná nejvíce.
Nemusíte si ani kupovat váhu.
Vy takto ušetříte a zvýší vám na lepší výběrovou kávu nebo na kurz espressodoma.cz
V našem kávovém a kávovarovém espresso “hračkářství” na Osvětové 18 je to jako na dětském hřišti.
Kdo se chce zorientovat v tom, co potřebuje a hlavně co nepotřebuje, přijde do našeho showroomu na Osvětové 18, pohraje se s kávou a pak se rozhodne, co potřebuje a co nepotřebuje k přípravě perfektní kávy doma.
Kdo čte blogy espressodoma.cz a dívá naše videa vlastně také šetří, protože čím více se naučíme, tím méně potřebujeme pomůcek.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!