Kde si mám koupit kávu? Jak vím, že je káva čerstvá? Kolik stojí výběrová káva? Radíme úplným začátečníkům.

, , ,

Jakou kávu si mám koupit?

Kde si mám koupit kávu?

Mám si koupit světle-praženou light roast?

Jak poznám, jestli jsem koupil dobrou kávu?

Kolik mám zaplatit za dobrou kávu?

Kolik stojí výběrová plantážní káva?

Proč musí být káva čerstvá?

Jak poznám, zda je moje káva čerstvá?

Co musí být napsáno na obalu kávy?

Jak se správně skladuje káva?

Kolik lžiček kávy si mám dát do 2,5 dl vody?

Jaká je nejlepší příprava kávy?

Jaká je nejjednodušší příprava kávy?

Jaká je nejrychlejší příprava kávy?

Jaká je nejlevnější příprava kávy?

Které baristické pomůcky opravdu potřebuji, protože jsou zcela základní?

Potřebuji speciální váhu na kávu i dobrý, drahý mlýnek na kávu?

Které baristické pomůcky nepotřebuji?

Proč je káva kyselá?

Jak ušetřím?


Kávu kupuji pouze zrnkovou ideálne vždy přímo z pražírny.
Vždy od někoho jiného, ​​slovenské / české / světové pražírny, abych si udělal obraz o scéně.
Pražírny tvrdí, že od data pražení, je kávu třeba vypít do měsíce – dvou měsíců.
Je třeba si udělat pokus sám na sobě.
Pít jednou super čerstvou kávu, kterou upražili před týdnem a potom “starou” 4 měsíční a zjistit, zda cítím rozdíl v chuti.
Je ale pravda, že espresso ze starší kávy bude poznatelně vodovější a bez cremy.
Musím zjistit, jaká je moje začátečnická citlivost na chutě a aroma.
Umím rozlišit čerstvou kávu, kterou upražili před týdnem od takové kávy, kterou upražili před půl rokem?
Obal s kávou musí být neporušený, ideálně s ventilkem, který vypouští plyny zevnitř ven, ale nepustí vzduch zvenku.
Vzduch je přítelem člověka ale nepřítelem kávy!
Kupuji domů jenom 250 g balení zrnkové kávy.
Po otevření kávu skladovat ve speciální nádobě, ze které se dá vytisknout vzduch.

Airscape nádoby na kávu aj na iné potraviny. Predlžujú životnosť. Vytlačíte z nich takmer všetok vzduch. Takmer vákuum. Skladujeme na suchom a tmavom mieste.

Světlá káva je prý zdravější.

Nám jde zejména o to, že světlá káva poskytuje více možností pro testování a zkoumání a zkoušení.

Má v sobě ovocné tóny, připomíná nám, že káva je ovoce.

Světlá káva light roast je tvrdší než tmavě pražená káva, těžko se mele a v té tvrdé struktuře déle uchová chutě a aroma jako tmavě pražená káva dark roast.

Tmavě pražené kávy chutnají hlavně všechny dost podobně: upraženě:)

Medium roast-stredné praženie. Light roast je vtedy, keď je ešte svetlejšia, ako je táto.

Ve světě výběrových káv se setkáte téměř výhradně s Arabikou.
Na obalu kvalitní výběrové kávy musí být kromě data pražení / ne pouze datum spotřeby, to nestačí / psáno: jaká je to káva, jaký kultivar arabiky to je, kde narostla, ve kterém regionu, v jaké nadmořské výšce, kdy ji sbírali a jak ji zpracovali i jak ji pražili.

sl24 mzungu


Výběrová arabika 250 g může stát i 800 korun i víc, pokud má skutečně mnoho bodů, kterými ji ocenili odborníci.

Taková má řekněme 94 bodů ze 100.

V takovém případě by to určitě měla mít napsané na obalu, že kolik má bodů a kdo to oceňoval.

90 bodová káva stojí kolem 400- 500 korun.

Bodování se ale často neuvádí, je to spíše vzácné.

Výběrovou kávou myslíme kávu, která dosáhla alespoň 80 bodu.

Čerstvá káva pronikavě voní, když ji melete i když ji zaléváte.

A má intenzivní ovocnou jiskřivou chuť.

Nevíte ji přestat pít.

Nejraději byste vypili na ex půl litru kávy.

Já nejraději piji takovou vlažnou.

Když ji zaléváte, reaguje s vodou. Bublinkuje.

Vypouští plyny.

Hlavně si třeba udělat pořádek v tom, zda máte citlivost poznat čerstvou a starou kávu.

Někteří lidé v tom necítí rozdíl.

Časem si určitě tuto citlivost vybudujete a objevíte nový kouzelný svět jako Alenka v říši divů.


Potřebujete jen ruční mlýnek na kávu.

Výběrovou kávu kupujte pouze zrnkovou.

Mletá káva rychle vyprchá a bude bez chuti a aroma.

Když si čerstvou zrnkovou kávu pomelete na mlýnku na kávu, hned umletou kávu spotřebujte.

Melte jen tolik kávy, kolik spotřebujete.

Když si koupíte levný mlýnek na kávu, dříve se poškodí jako ten dražší.

Musí se dát na mlýnku na kávu nastavovat různé hrubost jemnost mletí.

Už při mletí pocítíte úchvatné “suché” aroma, pokud melete čerstvou kávu.

Hlavní zásada louhování / extrakce kávy: pokud melete nahrubo, třeba nechat kávu louhovat déle.

I 15 minut.

Pokud melete na jemno, třeba kávu louhovat kratší čas.

Pokud melete na jemno, je třeba nápoj přecedit, před tím, než ho budete pít.

Nebojte se experimentovat.

Časem najdete pro vaši kávu to správné mletí i správný čas extrakce a plně si ji vychutnáte.

Častá chyba: jsme zvyklí dávat si málo kávy a hodně vody.

Startovací čára ať je pro vás poměr 1: 18 – na jeden gram pomleté ​​kávy, dejte 18 gramů vody.

Zcela rovnoměrně nemelou žádné mlýnky na kávu.

Ani levné ani drahé.

Ať si nastavíte tloušťku mletí, jakou chcete, kdybyste umletou kávu pozorovali pod mikroskopem nebo alespoň pod lupou, viděli byste, že částečky pomleté ​​kávy mají různou tloušťku i tvar.

Mlýnky na kávu melou hrozně, budou kávu drtit i na prach.

Nejprve o sobě zjistěte, jestli vám to skutečně vadí, že mlýnky na kávu melou nerovnoměrně.

Někomu ani kávový prach nepřekáží.

Pokud vám kávový prach překáží a káva se vám zdá hořká, potřebujete sadu sítek KRUVE, přes které “preosejete” kávový prach, aby se nedostal do kávy. Ale to už je trošku vyšší liga. To patří do jiného článku.

3 hrúbky mletia. Dark roast, tmavé praženie.

ukazka
sada sitek na vyberovou kavu pomucka nejlepsi
Používejte dobrou vodu!
Musí to být měkká voda.
Na začátek si pořiďte neperlivou minerálku “San Terra -Aqua Bella” v Kauflandu nebo “Saguaro” v LIDL a udělejte si na sobě pokus, zda rozeznáte kvalitu kávy, kterou jste udělali se speciální měkkou vodou a tou normální z vodovodu nebo z BRITA konvice.

aka je najlepsia voda na filrovanu kavu celkove mnozstvo rozpustnych latok TDS

Celkové množstvo rozpustných látok vo vode je 147 mg/l.

maximalna hodnota rozpustnych latok

Čítajte pozorne etiketu: celkové množstvo rozpustných látok! Max. nech je 150 mg/l. San Terra/modrá/má 100 mg/l kupované v Kauflande.

Je nutné si kupovat speciální baristickou váhu na kávu?

Na začátek ne.

V showroomu na Osvětové 18 v Bratislavě máme různé váhy a dají se zkoušet.

Zjistili jsme pro vás, že 5 kávových lžiček vrchovatě kopcem naložených čerstvou umletou kávou váží 13,5 gramů.

Toto množství zaléváme 2,5 dl vody.

Brew ratio / poměr vody a kávy / při výpočtu bylo 1:18, abyste ušetřili na kávě a nechte ji louhovat i 10-15 minut a pak přeceďte.

Toto je pro vás startovací pozice.

Toto se může měnit. Experimentujte.

Čtěte blog o poměrech vody a kávy.

Múžete si dát více kávy nebo méně vody a zjistíte, jaká káva vám chutná nejvíce.

Nemusíte si ani kupovat váhu.

Vy takto ušetříte a zvýší vám na lepší výběrovou kávu nebo na kurz espressodoma.cz

Najlepší aj najlacnejší spôsob prípravy kávy doma je zalievaná, ale musí byť perfektne urobená. Najčastejšia chyba je, že si dávame málo čerstvo pomletej kávy a zalievame veľkým množstvom vody.

V našem kávovém a kávovarovém espresso “hračkářství” na Osvětové 18 je to jako na dětském hřišti.

Kdo se chce zorientovat v tom, co potřebuje a hlavně co nepotřebuje, přijde do našeho showroomu na Osvětové 18, pohraje se s kávou a pak se rozhodne, co potřebuje a co nepotřebuje k přípravě perfektní kávy doma.

Kdo čte blogy espressodoma.cz a dívá naše videa vlastně také šetří, protože čím více se naučíme, tím méně potřebujeme pomůcek.

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *