Vzdělávání
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Citujeme z výbornej slovenskej stránky cistavoda.sk a odporúčame ju študovať:)) Všetko, čo budete teraz čítať, je z ich stránky. Katexové zmäkčovače vody predstavujú najúčinnejšiu možnosť zmäkčenia tvrdej vody a permanentného odstránenia vodného kameňa v domácnostiach či priemysle. Zmäkčenie vody zabezpečuje katexová živica vo vnútri zariadenia zachytávajúca katióny vápnika Ca2+ a horčíka Mg2+, ktoré sú následne nahradené neškodnými iónmi sodíka Na+. Po nasýtení je potrebná regenerácia zmesi, ktorá prebieha prostedníctvom […]
Je to tak! Z Japonska dorazilo na svetovú Osvetovú 18 nové ATAGO PAL -beštia refraktometer na kávu a osobitne na espresso doma. Espresso je voda+ to, čo sa dostalo do vody z pomletej kávy počas 20 -30 sekundovej extrakcie. Refraktometer je prístroj na meranie “kvality” espressa ľudovo povedané. Refraktometer ATAGO PAL ráta, koľko celkových rozpustených látok z pomletej výberovej kávy je vo vašom výslednom espresse. Ráta “koľko […]
https://media.simplecast.com/episodes/audio/229386/Automation_Final.mp3 “Seven Miles Coffee Roasters” podcast je po anglicky. Dobré podcasty robia aj doubleshot po česky. Vyskúšajte. V tomto diely hovoria o automatizácii vo svete kávy a espressa. Čo nás čaká? Budú v kaviarňach automaty namiesto baristov? https://media.simplecast.com/episodes/audio/224461/Episode_1_Espresso.mp3 Tento diel je o zabijáckom espresse. Čo je to espresso? Prečo milujeme espresso? Prečo je espresso dôležité a prečo chutí tak, ako chutí? Kto urobil prvé pákové […]
Po backflushi- zpětném proplachu hlavy E61 na pákovém espresso kávovaru se slepým sítkem se může stát, že při zatažení “madla“, když budete dělat zabijácké espresso doma, bude toto vaše čerstvě přečištěné madlo trochu skřípat. Čo mám dělat, pokud madlo bude skřípat? Autor těchto fotografií je Joey Daniels. Nejsou to naše fotky. Ale jsou užitečné. Dejte […]
Co je to “espresso”? Co je to “normale”? Co je to “lungo” a co je to “ristretto”? Co je to “délka” espressa? Délka espressa je trochu zložitý pojem. Neboť délka to může být i časová i prostorová veličina. Délka by měla v případě espressa spíše znamenat “jak dlouho” jsme espresso extrahovali, délka espressa by tedy měla být správně délka extrakce – logicky spíše […]
Do 80 mg / l můžeme hovořit o měkké vodě. Pokud máte tester v německých stupních, vězte: 4 kapky už je hodně! Pokud máte tester ve francouzských stupních, vězte: 7 kapek už je moc! Ale pozor: je důležité vědět, zda tvrdou vodu způsobil hořčík nebo vápník. Horčík nezpůsobuje vodní kámen a může vylepšit chuť espressa. Jestli máte vlastnoručně vytunovanou […]
1.Negooglit křížem -krážem nebo páté přes deváté aneb nesurfuj nazdařbůh! Svět espressa se nyní velmi mění a každý den spatří světlo světa nová hvězdička -novinka. Základy espressa se učte z jednoho zdroje. Až když vím základy espressa, porovnávám a s otevřenou myslí kriticky hodnotím. Pod základy espressa myslíme zejména “brew ratio” – to je poměr čerstvě pomleté výběrové kávy a tygrovaného zabijáckého […]