Vzdělávání
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Co je to káva bez kofeinu? Jak může být kafe bez kofeinu? Jak se “vyrábí” Decaf – káva bez kofeinu? Decaf- káva bez kofeinu je prý budoucnost kávy? Jak poznám kvalitní bezkofeinovou kávu? Chutná káva bez kofeinu stejně jako normální káva s kofeinem? Omladina chce pít lavinovou perlivou bezkofeinovou NITRO- cold drew na ulici z plechovky! Zvykejme si! V roce 1905 Ludwig Roselius vymyslel první […]
Oxidace je ako Kim Čong-un! Jak se má správně doma skladovat čerstvá výběrová káva? Co je to “stará” káva? Jak poznám “starou” kávu? Proč “stará” káva chutná hnusně a nevoní? Proč “stará” káva smrdí? Proč je kyslík dobrý pro lidi ale špatný pro kávu? Jak mám doma správně skladovat čerstvou výběrovou kávu? Co je to oxidace? Jak doma dlouho uchovat čerstvou […]
Porovnávame mlynčeky na kávu pre home baristov. Single dosing je, keď si odvážite výberovú zrnkovú kávu najprv v zrnkovom stave a až potom iba toľko, koľko kávy práve spotrebujete, sypete do mlynčeka na kávu. A vymeliete všetku kávu. A teraz to príde. Porovnajte váhy: koľko zrnkovej kávy ste vysypali do mlynčeka na kávu a koľko pomletej kávy vám vyšlo z mlynčeka na kávu? Rozdiel bude “retention”. Radíme […]
Jaká je nejlepší káva? Která je lepší káva: arabika nebo robusta? Mám dávat kávu do ledničky? Mám skladovat kávu v mrazničce? Co je to výběrová “plantážní” káva? Co má být napsáno na obalu dobré výběrové kávy? Co je to světle pražená káva – lightroast? Jaká káva je lepší: svetlopražená nebo tmavá – darkroast? Je světle pražená káva lepší / zdravější? Na obalu […]
Co je to “blend”? “Blending” je umění spojovat kvalitní zdravé kávová zrnka různých výběrových arabik /a robust/ dohromady. Jsou i takové blendy, kde pražírny kávy spojí “zblendují” pouze zrnka různých arabik. Proč se různé výběrové kávy “blendují”? Výběrové kávy se musí navzájem doplnit a obohatit chuťově i aromaticky. Synergie. Jde o to vytvořit rozpoznatelný stabilní “autorský blend”, který bude mít svůj […]
Jakou kávu si mám koupit? Kde si mám koupit kávu? Mám si koupit světle-praženou light roast? Jak poznám, jestli jsem koupil dobrou kávu? Kolik mám zaplatit za dobrou kávu? Kolik stojí výběrová plantážní káva? Proč musí být káva čerstvá? Jak poznám, zda je moje káva čerstvá? Co musí být napsáno na obalu kávy? Jak se správně skladuje […]
Příprava perfektní kávy doma: kolik vody mám použít k zalévání kávy? Káva jako nápoj je vždy jen: čerstvě umletá výběrová káva – arabika smíchaná s kvalitní měkkou vodou. To, jak bude naše káva doma chutnat, zda bude vyvážená, komplexní chuť, plná ovocných tónů, zda bude sladká jako med i bez cukru, zda bude aromatická až pikantní, to závisí na mnoha faktorech […]
Lidé se ptají: jak zjistím, kolik mám v kávě kofeinu? Proč po kávě neusnu? Názory se různí. Pojďme zjistit jak funguje kofein, co kofein dělá v našem těle a kolik kofeinu máme v šálku kávy. Kofein je stimulant i simulant:) V našem těle kofein vyvádí kousky a spouští různé beťárske reakce. Kdo pije normální kávu s kofeinem, pocítí po chvíli takovou ostrost vnímání nebo […]