Vzdělávání
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Svět kávy nespí. Uhání dopředu. Je třeba se učit a držet dech s dobou.
Porovnávame mlynčeky na kávu pre home baristov. Single dosing je, keď si odvážite výberovú zrnkovú kávu najprv v zrnkovom stave a až potom iba toľko, koľko kávy práve spotrebujete, sypete do mlynčeka na kávu. A vymeliete všetku kávu. A teraz to príde. Porovnajte váhy: koľko zrnkovej kávy ste vysypali do mlynčeka na kávu a koľko pomletej kávy vám vyšlo z mlynčeka na kávu? Rozdiel bude “retention”. Radíme […]
Jaká je nejlepší káva? Která je lepší káva: arabika nebo robusta? Mám dávat kávu do ledničky? Mám skladovat kávu v mrazničce? Co je to výběrová “plantážní” káva? Co má být napsáno na obalu dobré výběrové kávy? Co je to světle pražená káva – lightroast? Jaká káva je lepší: svetlopražená nebo tmavá – darkroast? Je světle pražená káva lepší / zdravější? Na obalu […]
Co je to “blend”? “Blending” je umění spojovat kvalitní zdravé kávová zrnka různých výběrových arabik /a robust/ dohromady. Jsou i takové blendy, kde pražírny kávy spojí “zblendují” pouze zrnka různých arabik. Proč se různé výběrové kávy “blendují”? Výběrové kávy se musí navzájem doplnit a obohatit chuťově i aromaticky. Synergie. Jde o to vytvořit rozpoznatelný stabilní “autorský blend”, který bude mít svůj […]
Jakou kávu si mám koupit? Kde si mám koupit kávu? Mám si koupit světle-praženou light roast? Jak poznám, jestli jsem koupil dobrou kávu? Kolik mám zaplatit za dobrou kávu? Kolik stojí výběrová plantážní káva? Proč musí být káva čerstvá? Jak poznám, zda je moje káva čerstvá? Co musí být napsáno na obalu kávy? Jak se správně skladuje […]
Příprava perfektní kávy doma: kolik vody mám použít k zalévání kávy? Káva jako nápoj je vždy jen: čerstvě umletá výběrová káva – arabika smíchaná s kvalitní měkkou vodou. To, jak bude naše káva doma chutnat, zda bude vyvážená, komplexní chuť, plná ovocných tónů, zda bude sladká jako med i bez cukru, zda bude aromatická až pikantní, to závisí na mnoha faktorech […]
Lidé se ptají: jak zjistím, kolik mám v kávě kofeinu? Proč po kávě neusnu? Názory se různí. Pojďme zjistit jak funguje kofein, co kofein dělá v našem těle a kolik kofeinu máme v šálku kávy. Kofein je stimulant i simulant:) V našem těle kofein vyvádí kousky a spouští různé beťárske reakce. Kdo pije normální kávu s kofeinem, pocítí po chvíli takovou ostrost vnímání nebo […]
Jedna z možností je, že rozoberieme hlavu E61. Je to jednoduché a rýchlo a ľahko zistíme, či na sitku nájdeme drobné čiastočky usadeného vodného kameňa. Ak áno, môžme si byť istí, že v bojleri ho nájdeme ešte viac. O vodu sa treba starať.
Filter, ktorý zmäkčuje tvrdú vodu v espresso kávovare, pôsobí iba dočasne. Filter ochraňuje espresso kávovar od zavápnenia, od vodného kameňa. Väčšinou takéto malé zmäkčovače vody-filtre proti vodnému kameňu, ktoré dávame do nádržky s vodou, zvládnu maximálne 70 litrov vody. Treba si kontrolovať tvrdosť vody v nádržke espresso kávovaru. Robíme testy na tvrdosť vody: kvapkáme testerom na tvrdosť vody do vody a zisťujeme, či sme to náhodou neprešvihli […]