Články, ktoré sa najlepšie čítajú pri espresse.
Články súvisiace s espressom, home baristom, cestovaním za kávou. Vecné aj večné.
Články súvisiace s espressom, home baristom, cestovaním za kávou. Vecné aj večné.
Naši hosté home baristé si většinou přinesou vlastní mazlíčky, ale není to podmínka. V showroomu máme vždy připravené pákové kávovary, na kterých můžeme dělat espresso. Tel. info tady: 721 645 050 Naši hosté home baristé si většinou přinesou vlastní mazlíčky, ale není to podmínka. V showroomu máme vždy připravené pákové kávovary, na kterých můžeme dělat espresso. Jak připravuješ puck? Jaké je […]
Disclaimer : this is NOT our original text, following extract is from thread by forum named home-barista.com I still do not understand what is the difference between pressure profiling and flow rate control. Correct me if I am wrong, but from my understanding, the pressure the pump generates affects the water flow in espresso machine. In other […]
Following texts is largely transcription from video by Lance Hedrick with our sidenotes. Lance installed a flow control paddle from Lelit Bianca and you too can buy and install a flow control kit onto your Mara X if you wish. Secondly, Lance uses Smart espresso profiler so that we can see what s going on in portafilter real time. […]
So this is how Lance described it in his fantastic vid. In his vid Lance has put a Smart espresso profiler invented and made by a guy named Gabor from Hungary. Thanks to this profiler we all can SEE what is actually happening in the portafilter. First, Lance explained the E61 group head and needle valve. This […]
This is how we play in our showroom and this is what we do when we have courses “filter coffee”. Yes, we also like filter coffee 🙂 This is how you make cold brew nitro at home, home baristas. You need very very soft water and very fresh specialty coffee grown in high altitude for nice […]
Hi there, home baristas, this is one of our favorite coffee grinders that we use for home barista courses Eureka Mignon Specialita from Florence. In the vid we showed you how to use it. How to navigate menu display. Eureka Mignon Specialita is super easy to use thanks to large and simple and clean display. […]
Hello, home baristas. This is our remixed vid with subs in English – we will be preparing some killer espresso shots and also yummy vanilla affogato and fizzy espresso tonic for summer. Enjoy Today we will be brewing with Lelit Anna small but very powerfull – fighter – machine. Coffee grinder Eureka Mignon sturdy reliable powerfull fighter also. […]
Na našich espresso kurzech homebarista.cz učíme home baristy jak udělat zabijácké espresso doma. Tady je takovej mini video tutorial. “Dialing in” znamená, že si home barista “ladí” mletí na mlýnku tak, aby espresso doma bylo na 100% English: Enjoy our home espresso video. We explain brew ratio, dialing in your grinder, grinding fresh coffee super fine, pucks prep, we loved Penazzi […]
G Iota DF64 is one of the best single dose grinders in its category. Lets try this beast and lets play with it. We will be dialing in La Cabra specialty coffee. We will be brewing with La Marzocco GS3 our liebling machine. Giota aka df64 is famous for this blow up hopper that lets […]
Link na náš eshop homebarista.cz na La Marzocco MICRA tady Naše homebarista video tady Coffee Nurri was a gift from Naples. Mr. Nurri roaster and inventro from Naples honored us with a visit to our showroom at Osvetová 18 and brought us his delicious coffee to taste. We thank Ondrej Gavalcin for the WDT tool and acupuncture needles. Today […]
Link na Prusa 3D tiskárny tady Nejlepší 3D tiskárna od Prusa je model Prusa i3 MK3S+ Link na thingiverse 3D věcičky na G-Iota DF64 mlýnek tady Link na náš eshop na mlýnek DF64 tady Eureka Mignon Specialita 3D mods link tady Eureka Mignon Speclialita /skladem/náš eshop link tady
Co je to workflow? To je cesta přípravy zabijáckého espressa doma! To je cesta samuraje:) To je cesta do Compostely pro home baristu:) To je módní přehlídka skillů – mistrovství světa home baristů. Tady je příklad, kam to až může dojít:) Short by Hoon, checkuj! https://www.youtube.com/shorts/5ENE5-x6vjs Co je to puck prep? Puck prep je rituální příprava pucku […]
Link na náš eshop klikej tu Go je domácí home espresso kávovar ale má profesionální parametry. Go má těžký kovový profesionální portafiltr 58 mm a to je nezbytné pro dokonalé espresso doma! Home barista ví, že pouze kávovar s portafiltrem 58mm udělá dokonalé espresso doma. Go má profesionální neboli komerční rozměr hlavy kávovaru / group nebo gruppo/. GO funguje v tomto […]
Lelit Anita TEMD koupíš u nás na eshopu tu homebarista.cz
Kávovar Anita TEMD s vestavěným / zabudovaným / integrovaným mlýnkem na kávu – link na eshop tady
Link na náš eshop homebarista.cz, kde koupíš nejnovější Lelit MaraX PL62X V2 /skladem/ je tu Lelit Mara X je nejkompaktnější espresso kávovar s hlavou E61 a nerezovým bojlerem na espresso doma trhu! Home baristé Maru X milují. Proč? Lelit Mara X je espresso kávovar do domácnosti – je unikátních kompaktních rozměrů a přesto je Mara X vybavena skvělou technologií HX (výměník) […]
V homebarista.cz děláme záruční i pozáruční servis kavovarů už dlouhá léta a naučili jsme se jedno: nejdůležitější věc je starat se o vodu – je třeba ji změkčovat, aby se espresso kávovar nezavápnil vodním kamenem – téměř každý home barista, který nám přinese espresso kávovar na opravu / servis, má ho zavápněný, a přitom je to lehké – stačí Oscar Bilt link zde – polštářek […]
Proč je Lelit Bianca náš nejprodávanější kávovar – bestseller na homebarista.cz? Proč home baristi milují Biancu? Lelit Bianca je totiž nejlepší poměr ceny a kvality. Bianca je nejlepší espresso a latte ART doma:) Za ty peníze dostane moc moc náročný home barista fakt špičkový espresso kávovar s tou nej technologií, kterou ostatní espresso značky jen tiše zavidí. Link na Bianca V3 […]
Link na náš eshop na Lelit Bianca PL162t- EU V3 z podzim 2022 jaro 2023 klikej zde máme skladem Lelit Bianca PL162T – EU V3 je bomba! Výroba: konec roku 2022 a rok 2023 – upgrade Brescia Itálie – nejnovější V3 model! Mnozí se ptáte, co se změnilo a jak poznáte V3 Bianku PL162T EU? V3 se objevila někdy […]
Lelit Biancu PL162T je možno u vás doma napojit kovovou hadicí přímo na pevný přívod vody. Nemusíte používat nádržku na vodu. Kdo si napojí Biancu od Lelit na pevný přívod vody, nemusí dolévat vodu do nádržky ani kupovat malé změkčovače na vodu. Kto napájí Biancu od Lelit napevno na vodu, musí mít doma perfektní vodu! Musí si udělat test na tvrdou vodu a pak podle toho […]
Nová Mara X PL62X od Lelit je tichá a jednoduše se ovládá a drží přesnou teplotu i na espresso i na páru na cappuccino. V Lelitu nepřestávají zkoušet nové věci a inovovat! Mara X je nejlepší HX espresso kávovar ve své třídě. Už nemusíte přestavovat / zvyšovat teplotu na PIDu, když chcete napěnit více mléka najednou na latte art. Ani ubírat teplotu, když chcete jenom prvotřídní […]
Lelit Bianca PL162T Tenkrát poprvé! Začínáme! Jupí! V první řadě: děkujeme za nákup. Bianca od Lelit je super dual boiler espresso kávovar – dobře jste se rozhodli. Máme přímou hotline linku na hlavního technika. Jmenuje se Mauro Epis. Je to sympaťák a vždy pomůže, když je dotaz. Lelit má úžasný zákaznický servis a zákaznickou podporu. Je radost s nimi spolupracovat. Lelit Bianca […]
Je lepší vibrační čerpadlo / pumpa / nebo rotační čerpadlo? Mám si koupit espresso kávovar s motorovým čerpadlem nebo s vibračním čerpadlem? Toto se nás ptáte často. Vibrační pumpa je maličká a hlučná a má kratší životnost. Netlačí zcela rovnoměrně a tlak na pomletou kávu v portafiltru buduje postupně. Tlačí podle toho, jakou má překážku – jakou porci pomleté kávy má protlačit a jakou […]
Lelit Bianca PL162T V2 dvoubojlerový dvouokruhový dual boiler espresso kávovar s profilací tlaku. V čem je V2 z roku 2020 jiná, lepší? Lelit Bianca PL162T V2 je bomba! Přijeď se s ní pohrát na Osvetová 18 v Bratislavě a vyzkoušíš si ji! Připrav si sám své přímo umělecké zabijácké espresso. Naše V I D E O tu klikej V2 verze z roku 2020 upgrade! Týká se […]
Testujeme Nansebo od Diamond´s: heirloom naturálka 2350 m.n.m.
Toto druhé Cold Brew na FOTO dole sme robili priamo v tomto sklenenom pohári na obr. Po náruživom trojnásobnom / 10- 15 min/ preosievaní výberová káva-naturálka Geisha Narino z Kolumbie takto sadla, že nemáš žiadny kávový prach a nemusíš už nič filtrovať, len piješ hneď a priamo z plnieho pohára aj so “soctom” ako tvoja babka kedysi na záhrade v tieni zvykla:)
Prinesieme živý zelený kávovník a ochutnáte zrelé sladké kávové čerešne. Povieme si, ktoré sú najlepšie pražiarne výberovej kávy na Slovensku. Povieme si, ako správne skladovať výberovú svetlo praženú kávu. Porozrávame si o ceste na kávové plantáže aj o živote farmárov. Vyskúšaj si pripraviť espresso aj cappuccino na espresso kávovare, staň sa home baristom. Pripravíme si zabijácku filtrovanú kávu immersion metódou aj pour over metódou. […]
Niche zero coffee grinder mlynček na výberovú kávu domov do domácnosti, vraj zero retention, treba overiť. Je to single dose mlynček na kávu -malý, spratný, vraj presný, má 63 mm ikonické kónické kovové mlecie kamene, dá sa jednoducho nastavovať hrúbka jemnosť mletia a je určený na espresso aj filter. Na to, aby sme ozaj pomleli všetku kávu, ktorú sme do NICHE nasypali, musíme […]
Najlepšia výberová káva- arabika pražená na Slovensku na espresso a filter- lightroast omniroast. Kde si mám kúpiť výberovú svetlo praženú kávu, ktorú upražili na Slovensku? Kde predávajú najlepšiu výberovú kávu na espresso aj na filter na Slovensku? Kto praží najlepšiu výberovú kávu na filter na Slovensku? Kde na Slovensku / v Bratislave/ pražia výberovú kávu? To je taký povinný trapný SEO úvod pre google pavúkov a ideme na to:) Toto […]
espressodoma.cz nebude chýbať na WOC 2019 Berlin – World of Coffee je SCA event roka. Tu klikaj na stránku WOC 2019 https://www.worldofcoffee.org/ Tu je šampionát WCC 2019: latte art, WCIGS Coffee In Good Spirits + iné disciplíny /cup tasters a Ibrik/ Za SR súťaží Dušan Pavelka! Boli sme na WOC v Budapešti 2017 aj v Amsterdame v 2018 a stálo to za to. Určite odporúčame […]
Konečne sme sa dočkali: EKG STAGG pour over elektrická kultová konvica alebo kanvica je v Európe a aj na Slovensku. Kto chce, volajte prosím hneď na: 0902 956 000 Už vyše roka vypisujem do FELLOW do San Francisca, že kedy prídu do Európy a trvalo to až doteraz, lebo museli získať európske certifikáty. Čekuj videjká.
Jsme oficiální autorizovaní dovozci dealeři espresso kávovarů značky Lelit. Děláme záruční i pozáruční servis espresso kávovarů Made in Italy. Lelit, BFC, Dalla Corte, Rancilio, Wega, Rocket, ECM, Quickmill. Objednávame náhradní díly pro pákové espresso kávovary přímo z fabriky Lelit z Brescie z Itálie. Nejčastěji se mění těsnění hlavy E61 na espresso kávovaru Bianca PL162T. Pouze během […]
Často se nás ptají, proč mají pákové espresso kávovary PID? Co je to PID? Jak funguje PID? Proč bych si měl koupit espresso kávovar s PIDem? Jednoduše řečeno PID je toto: PID je moderní vylepšený termostat, který se stále zapíná a vypíná. Zapne -vypne- zapne- vypne velmi často a tím drží správnou teplotu, jakou jste si nastavili. Drží […]
Lelit Bianca PL162T má “vesielko” paddle, kterým se reguluje průtok vody v hlavě espresso kávovaru během extrakce espressa, a tím se reguluje tlak během extrakce espressa. Pochopíme to, když si budeme s “vesielkem” hrát bez kávy a bez portafiltru. Bez kávy uvidíme, jak pohyb “vesielkom” pouští vodu nebo zastavuje vodu, která vytéká z hlavy E61 na espresso […]
Pákový espresso kávovar “Bianca“ PL162T od značky Lelit má takové speciální “vesielko” paddle, kterým home barista tunuje svou přímo uměleckou extrakci espressa. Vesielko se parádně jednoduše ovládá: když je zcela nalevo, tlak na kávu je nulový, když je zcela napravo, tlak na kafe je na max / 10 bar -12 bar /. Home barista vesielkom opatrně hýbe, a […]
Slavná značka Dalla Corte z Milána uvádí: STUDIO high–end pákový espresso kávovar do domácnosti a pro domácnosti. Na tuto sex bombu jsme netrpělivě čekali. Špičkový design a jednoduché ovládaní. Promovaní inženíři z Dalla Corte mysleli na všechno: ovládání teploty, timer na shot espresso, preinfuze předpaření probíhá tak, že snížíme průtok vody v hlavě espresso kávovaru. Preinfuzi […]
Citujeme z výbornej slovenskej stránky cistavoda.sk a odporúčame ju študovať:)) Všetko, čo budete teraz čítať, je z ich stránky. Katexové zmäkčovače vody predstavujú najúčinnejšiu možnosť zmäkčenia tvrdej vody a permanentného odstránenia vodného kameňa v domácnostiach či priemysle. Zmäkčenie vody zabezpečuje katexová živica vo vnútri zariadenia zachytávajúca katióny vápnika Ca2+ a horčíka Mg2+, ktoré sú následne nahradené neškodnými iónmi sodíka Na+. Po nasýtení je potrebná regenerácia zmesi, ktorá prebieha prostedníctvom […]
Je to tak! Z Japonska dorazilo na svetovú Osvetovú 18 nové ATAGO PAL -beštia refraktometer na kávu a osobitne na espresso doma. Espresso je voda+ to, čo sa dostalo do vody z pomletej kávy počas 20 -30 sekundovej extrakcie. Refraktometer je prístroj na meranie “kvality” espressa ľudovo povedané. Refraktometer ATAGO PAL ráta, koľko celkových rozpustených látok z pomletej výberovej kávy je vo vašom výslednom espresse. Ráta “koľko […]
https://media.simplecast.com/episodes/audio/229386/Automation_Final.mp3 “Seven Miles Coffee Roasters” podcast je po anglicky. Dobré podcasty robia aj doubleshot po česky. Vyskúšajte. V tomto diely hovoria o automatizácii vo svete kávy a espressa. Čo nás čaká? Budú v kaviarňach automaty namiesto baristov? https://media.simplecast.com/episodes/audio/224461/Episode_1_Espresso.mp3 Tento diel je o zabijáckom espresse. Čo je to espresso? Prečo milujeme espresso? Prečo je espresso dôležité a prečo chutí tak, ako chutí? Kto urobil prvé pákové […]
Po backflushi- zpětném proplachu hlavy E61 na pákovém espresso kávovaru se slepým sítkem se může stát, že při zatažení “madla“, když budete dělat zabijácké espresso doma, bude toto vaše čerstvě přečištěné madlo trochu skřípat. Čo mám dělat, pokud madlo bude skřípat? Autor těchto fotografií je Joey Daniels. Nejsou to naše fotky. Ale jsou užitečné. Dejte […]
Co je to “espresso”? Co je to “normale”? Co je to “lungo” a co je to “ristretto”? Co je to “délka” espressa? Délka espressa je trochu zložitý pojem. Neboť délka to může být i časová i prostorová veličina. Délka by měla v případě espressa spíše znamenat “jak dlouho” jsme espresso extrahovali, délka espressa by tedy měla být správně délka extrakce – logicky spíše […]
Do 80 mg / l můžeme hovořit o měkké vodě. Pokud máte tester v německých stupních, vězte: 4 kapky už je hodně! Pokud máte tester ve francouzských stupních, vězte: 7 kapek už je moc! Ale pozor: je důležité vědět, zda tvrdou vodu způsobil hořčík nebo vápník. Horčík nezpůsobuje vodní kámen a může vylepšit chuť espressa. Jestli máte vlastnoručně vytunovanou […]
1.Negooglit křížem -krážem nebo páté přes deváté aneb nesurfuj nazdařbůh! Svět espressa se nyní velmi mění a každý den spatří světlo světa nová hvězdička -novinka. Základy espressa se učte z jednoho zdroje. Až když vím základy espressa, porovnávám a s otevřenou myslí kriticky hodnotím. Pod základy espressa myslíme zejména “brew ratio” – to je poměr čerstvě pomleté výběrové kávy a tygrovaného zabijáckého […]
Co je to káva bez kofeinu? Jak může být kafe bez kofeinu? Jak se “vyrábí” Decaf – káva bez kofeinu? Decaf- káva bez kofeinu je prý budoucnost kávy? Jak poznám kvalitní bezkofeinovou kávu? Chutná káva bez kofeinu stejně jako normální káva s kofeinem? Omladina chce pít lavinovou perlivou bezkofeinovou NITRO- cold drew na ulici z plechovky! Zvykejme si! V roce 1905 Ludwig Roselius vymyslel první […]
Oxidace je ako Kim Čong-un! Jak se má správně doma skladovat čerstvá výběrová káva? Co je to “stará” káva? Jak poznám “starou” kávu? Proč “stará” káva chutná hnusně a nevoní? Proč “stará” káva smrdí? Proč je kyslík dobrý pro lidi ale špatný pro kávu? Jak mám doma správně skladovat čerstvou výběrovou kávu? Co je to oxidace? Jak doma dlouho uchovat čerstvou […]
Jak se ladí elektrický kávomlýnek Eureka Mignon specialita? Je vhodný i na single dosing? Má dobrý touch screen s přesným timerem a možností “pause” během mletí? Nebude channelling? Velmi jednoduše se nastavuje, ladí, obsluhuje? Ano! Plus: “specialita” nešpiní kuchyni a mele potichu 🙂
Porovnávame mlynčeky na kávu pre home baristov. Single dosing je, keď si odvážite výberovú zrnkovú kávu najprv v zrnkovom stave a až potom iba toľko, koľko kávy práve spotrebujete, sypete do mlynčeka na kávu. A vymeliete všetku kávu. A teraz to príde. Porovnajte váhy: koľko zrnkovej kávy ste vysypali do mlynčeka na kávu a koľko pomletej kávy vám vyšlo z mlynčeka na kávu? Rozdiel bude “retention”. Radíme […]
FOTO DEFILÉ: parádne pákové espresso kávovary do vašej parádnej kuchyne! Spoľahlivé espresso kávovary do domácnosti z ušľachtilých materiálov kovové pákové profesionálne Espresso cappuccino flat white bude u vás doma lepší ako v kaviarni
Jaká je nejlepší káva? Která je lepší káva: arabika nebo robusta? Mám dávat kávu do ledničky? Mám skladovat kávu v mrazničce? Co je to výběrová “plantážní” káva? Co má být napsáno na obalu dobré výběrové kávy? Co je to světle pražená káva – lightroast? Jaká káva je lepší: svetlopražená nebo tmavá – darkroast? Je světle pražená káva lepší / zdravější? Na obalu […]
Co je to “blend”? “Blending” je umění spojovat kvalitní zdravé kávová zrnka různých výběrových arabik /a robust/ dohromady. Jsou i takové blendy, kde pražírny kávy spojí “zblendují” pouze zrnka různých arabik. Proč se různé výběrové kávy “blendují”? Výběrové kávy se musí navzájem doplnit a obohatit chuťově i aromaticky. Synergie. Jde o to vytvořit rozpoznatelný stabilní “autorský blend”, který bude mít svůj […]
Klasika: stejný tlak po celou extrakce. Takto je to u ostatních espresso kávovarů. Mina Dalla Corte je jiná. Všimněte si 5 bodů na časové ose, které jsou nyní všechny na stejné úrovni. Každý jeden bod je jeden úsek extrakce espressa. Mina vnímá extrakci jako sled 5 kroků. Dole vidíme teplotu při extrakci a objem vody. I teplota i objem vody se dají snadno […]
Jakou kávu si mám koupit? Kde si mám koupit kávu? Mám si koupit světle-praženou light roast? Jak poznám, jestli jsem koupil dobrou kávu? Kolik mám zaplatit za dobrou kávu? Kolik stojí výběrová plantážní káva? Proč musí být káva čerstvá? Jak poznám, zda je moje káva čerstvá? Co musí být napsáno na obalu kávy? Jak se správně skladuje […]
Příprava perfektní kávy doma: kolik vody mám použít k zalévání kávy? Káva jako nápoj je vždy jen: čerstvě umletá výběrová káva – arabika smíchaná s kvalitní měkkou vodou. To, jak bude naše káva doma chutnat, zda bude vyvážená, komplexní chuť, plná ovocných tónů, zda bude sladká jako med i bez cukru, zda bude aromatická až pikantní, to závisí na mnoha faktorech […]
Lidé se ptají: jak zjistím, kolik mám v kávě kofeinu? Proč po kávě neusnu? Názory se různí. Pojďme zjistit jak funguje kofein, co kofein dělá v našem těle a kolik kofeinu máme v šálku kávy. Kofein je stimulant i simulant:) V našem těle kofein vyvádí kousky a spouští různé beťárske reakce. Kdo pije normální kávu s kofeinem, pocítí po chvíli takovou ostrost vnímání nebo […]
Které baristické pomůcky potřebujete na přípravu kávy doma? A které nepotřebujete? Trh je plný vychytávek. Kdo se v tom má vyznat? Co je třeba na přípravu kávy doma a co ne? Myslel jsem si dlouho, že sada sítek KRUVE je zbytečnost. Když jsem se se sadou sítek KRUVE začal hrát a experimentovat, objevil jsem hned jejich potenciál. V první řadě jsem […]
Ani sme sa nenazdali a ubehlo to ako voda v kanáloch Red Lightu. Aj keď tam voda takmer stojí. Dúfam, že sa všetci na budúci rok spoločne pochytáme za ruky a uvidíme sa v Berlíne. Takto nejak sa zvyklo končiť v článku v školskom časopise.
Kávová akcia roka? World of Coffee má pod palcom SCA. Uvidíme, dobrej kávy a zábavy sa nebojíme. Minulý rok v Budapešti bol skvelý, čítajte náš blog na journále. Dalla Corte, Acaia, La Marzocco, Gardelli, Goppion Caffe, Eureka, Lelit, Comandante a mnohí iní. Tešíme sa na nové modely espresso kávovarov, na nové tiché elektrické mlynčeky do domácnosti aj na espresso extraligu aj cuppingy a filtrovanú kávu z Burundi Rwandy […]
Kdo neví, co dělá nitroglycerin, podívá si poučné video na internetu nebo na internátu. Kdo neví, co dělá rajský plyn, poptá se svého dobráckého anesteziologa. Kdo chce vědět, co je to Nitro ledová cold brew perlivá káva doma- lavinová ledová kávová bomba na léto, čte náš espressodoma.cz blog a podívá se na naše napínavé video s hypnotickým audio komentářem na konci článku. […]
Toto chcete piť každý deň v lete! Jednoduchá príprava, ktorú zvládnete aj malátni. My si v espressodoma.cz urobíme z toniku rovno ľadovú dreň, ktorú zalejeme silným zabijáckym espressom. Alebo jemnou filtrovanou kávou od Gardelliho pripravenou ako cold brew. Niekedy v lete ani nezapíname našu GS3 od La Marzocco ani náš Lelit. Ozaj! Ešte pár kvapiek štavy z červeného grepu. A porovnávame chute. Kto nemá doma […]
Cold brew znamená, že kávu lúhujeme za studena. Že pomletú kávu prosto zalejeme studenou vodou. Odporúčame kvalitnú ošetrenú mäkkú vodu. Celkové množstvo rozpustných látok vo vode nech neprekročí 150 mg/l. Kávu lúhujeme poriadne dlho. Aj 16 hodín. Kto chce, skúsi lúhovať kávu aj viac a testuje a porovnáva. Trpezlivosť kávu prináša. Chuť kávy pripravovanej metódou cold brew sa rozvíja veľmi pomaličky. Ideálna je […]
Dočkali sme sa: Rubens Gardelli upražil Sopacdi z Konga! Vraj objav roka! Profil: červená ríbezľa, ruža, vanilka, mandarínka, biele korenie. Kultivar: Blue Mountain, terroir: Kivu, nadmorká výška 1500-2000 metrov, spracovanie: post soak. Ideme testovať. Celkové množstvo rozpustných látok vo vode je max. 100 mg na liter.
Na návštěvě v továrně “Dalla Corte” v Miláně jsme se toho hodně dozvěděli. Proč jsou espresso kávovary od “Dalla Corte” takové výjimečné? Takhle mi to vysvětlili milí členové týmu “Dalla Corte”. Zakladatel Bruno Dalla Corte dlouhá léta pracoval nejprve pro “Faemu” a pomohl vymyslet legendární hlavu E61, kterou dnes každý home barista pozná. Pak spolupracoval s “La Spaziale”, o které se ví, že ohřívá hlavy […]
Bimodálne mletie a kávový prach! To je diagnóza všetkých mlynčekov na kávu. Žiadny mlynček na kávu nemelie tak, že všetky čerstvo pomleté čiastočky kávy budú mať rovnakú veľkosť. Zatiaľ je to nemožné. Je to len méta všetkých konštruktérov mlynčekov na kávu. Tvrdý oriešok. O čo ide? Všetky mlynčeky na kávu, nech ich nastavíte na akúkoľvek hrúbku/jemnosť mletia, melú tak, akoby mleli na 2 /slovom […]
Hodnotenie: 90,5 bodov *Terroir Best Lot* Vanilka, černica, medík, červený pomaranč, cukrová trstina Producenti: malí farmári, Keňa, Nyeri, 1850 m.n.m. Spracovanie: mokré, “post soak” (wet) Kultivar: SL28 a SL34 Zber: dec 16 -aug 17 Káva z Kene hrá tradične prvú ligu. A právom: príjemne prekvapí černica, pomaranč aj medík. Táto káva sa zrodila na pomedzí regiónov Nyeri a Kirinyaga. Znalci vedia, že toto je […]
Pravda je smutná ako koniec Vinnetoua: žiadny mlynček na kávu nemelie úplne rovnomerne. V espressodoma.cz sme nekompromisní ako švajčiarski hygienici. Pri všetkých prípravách kávy od espressa po french press preosievame čerstvo pomletú kávu cez sitko. Na fotkách vidno, že legendárna unimodálnosť mletia sa možno týka jedného modelu mlynčeka na kávu od Ditting alebo povesťami opradenej EK 43. Rada do života: ak sa dá, noste so sebou […]
Pořádné pravé espresso uděláte pouze na pořádném pákovém espresso kávovaru. Lelit Anita PL042TEMD je dobrý spolehlivý domácí pákový espresso kávovar s integrovaným mlýnkem na kávu. Nejlepší espresso bude napříště u vás doma. Anitu pojmenovali podle Anity Ekberg z Felliniho filmu La Dolce Vita. Viděli jste? Espresso kávovar Lelit Anita PL042TEMD s PIDem se nahřeje za 3 minutky. Lelit Anita PL042TEMD má vestavěný […]
Nuž takto. Toto je poctivý čierny čaj z Indie vo velikánskom ručne šitom vrecúšku. Zalejete do polovice pohára horúcou vodou, ktorá má aj 95 stupňov Celzia. Počkáte 3-4 minútky alebo narátate do 240. Naplníte obradne aj obratne pohár až po vrch ľadom. Elegatné ručne šité vrecúško po minútke vyberieme a hltavo odušu pijeme za sparného popoludnia. Kto mieni pri ľadovom čaji posedávať celé popoludnie a diskutovať o spoločenskej situácii […]
Keď som dolámaný po celonočnej jazde tankodromom vystúpil spolu s kozičkou a sliepkou z preplneného autobusu, ktorému chýbali predné dvere, ocitol som sa v Chennai – na úplnom juhu Indie, ktorému za zlatých čias Sandokana hovorili poeticky Madras. A uzrel som razom toto: že doprava tu kolabuje ešte viac ako v Bratislave a v Bombaji dokopy, že je tu ešte teplejšie ako na mojej obľúbenej vrchnej prični v parnej saune, […]
Hodnotenie: 88,5 bodov “najlepší lot z daného terroiru” Verbena, brusnica, medík, pomaranč, karamel. Producent: milí malí farmári, Rwanda, terroir: Gicumbi 2000 – 2200 m.n.m. Spracovanie: mokré (washed) Kultivar: Red Bourbon, zber: júl 2017 – január 2018 Karisimbi je jedna z najvyššie postavených staníc v Rwande! Výška je hneď veľkou výhodou, lebo sušíme umytú kávu bez šupky pomalšie, je tu chladnejšie. Stanicu Karisimbi založilo […]
Los Coles z Guatemaly má takéto hodnotenie: 89 bodov. Káva pochádza z oblasti Huehuetenango a vyrástla vo výške 1650 m.n.m. Spracovanie: mokré (washed). Je to “Caturra”, ktorú zbierali niekedy medzi marcom 17 a júlom 17. Upražil majster Rubens Gardelli. Tento región je na úbočí hory Cuchumatanes, ktorá je najvyššou nevulkanickou horou v celej Strednej Amerike. Vanú tu horúce vetry z Mexika, káva sa tu preto pestuje […]
Jedna z možností je, že rozoberieme hlavu E61. Je to jednoduché a rýchlo a ľahko zistíme, či na sitku nájdeme drobné čiastočky usadeného vodného kameňa. Ak áno, môžme si byť istí, že v bojleri ho nájdeme ešte viac. O vodu sa treba starať.
Filter, ktorý zmäkčuje tvrdú vodu v espresso kávovare, pôsobí iba dočasne. Filter ochraňuje espresso kávovar od zavápnenia, od vodného kameňa. Väčšinou takéto malé zmäkčovače vody-filtre proti vodnému kameňu, ktoré dávame do nádržky s vodou, zvládnu maximálne 70 litrov vody. Treba si kontrolovať tvrdosť vody v nádržke espresso kávovaru. Robíme testy na tvrdosť vody: kvapkáme testerom na tvrdosť vody do vody a zisťujeme, či sme to náhodou neprešvihli […]
Hodnotenie: 90,5 bodov *Terroir Best Lot* Čierna ríbezľa, ružový grapefruit, brusnica, med. Omniroast. Praží šampión Rubens Gardelli: pondelok, streda, piatok a v ten istý deň kávu posiela nám. Producenti: malí farmári, Kirinyaga, 1550 m.n.m. Spracovanie: mokré /washed/ Kultivar: SL28 a SL34 Zber: nov 16 -jún 17 Stanica Kiambui sa nachádza v oblasti Kirinyaga. Založili ju v sedemdesiatych rokoch. Kiambui manažuje Mathew […]
La Marzocco GS3 AV na Osvetovej 18 v Ružinove v našom showroome espressodoma.cz Slabšie povahy pozor: pri prvom použití musí najprv “vykrvácať hlava”! To je ako nadpis z Nového Času. Lebo v hlave espresso kávovaru GS3 AV nesmie byť vzduch, ale voda. Nezabúdajme, že “saturovaná hlava” bude plná horúcej vody. Táto voda bude mať presne takú istú teplotu ako teplota vody v bojleri. Preto […]
Voda je veda. Chceli sme perfektnú vodu, aby sme konečne mali odrazový mostík a mohli začať so serióznym koštovaním a hodnotením vzácnych roastíkov /od Gardelli/. Pokukovali sme po americkej “Third Wave Water“. To funguje tak, že prášok “Third Wave Water” jednoducho nasypete do destilovanej vody alebo do vody po reverznej osmóze a máte vraj automaticky vyhraté: obohatíte vodu iba o tie soli, ktoré treba a vôbec sa vraj nemusíte […]
Toto je “Mara” od Lelit. Vyrobili ju v Taliansku v Brescii. Boli sme v tej modernej útulnej fabričke. V malom celonerezovom tele sa podarilo spojiť špičkové technológie na prípravu pravého espressa, cappuccina a pravej horúcej čokolády. Je ozaj maličká a prenosná. Ale celá kovová. Robí nekompromisné zabijácke espresso, ktoré ocenia znalci. Spoľahlivá a vydrží dlhé dlhé roky. Espresso kávovar “Mara” má jeden bojler a tepelný výmenník HX. […]
Hodnotenie: 87,25 Citrónová tráva, med, karamel. Praží Rubens Gardelli: vždy v pondelok, v stredu a v piatok a v ten istý deň kávu posiela nám. Guatemala, Jalapa, 1700-1900 m.n.m. Spracovanie: mokré Kultivar: Caturra, Catuaì, Bourbon. Nápad sa zrodil v Santa Amellia Xalapa. Pracovali tu šikovní malí nezávislí farmári: pestovali kukuricu, paradajky, jabĺčka, broskyne, avokádo a napokon pridali kávu. Hneď sa jej darilo: vhodná pôda […]
Naozajstný pákový espresso kávovar od značky LELIT? Zoznámte sa: LELIT ANNA PL41LEM. Tak by sa mohla volať pekná mimozemšťanka, nie? Konečne oceľový spoľahlivý kávovar s dlhou životnosťou pre tých, ktorí chcú dopriať svojim blízkym zážitok z pravého espressa a pochváliť sa ozajstným majstrovským cappuccinom ako profesionáli. Urobí pravú mikropenu na latte art. Urobí pravú horúcu čokoládu ako v kaviarni. LELIT ANNA PL41LEM […]
Hodnotenie: 90,5 *Terroir Best Lot* Pomaranč, med, broskyňa, ríbezľa, žltý melón. Producenti: malí farmári, Etiópia, Guji, 1900 m.n.m. Spracovanie: mokré (washed) Kultivar: Heirlooms Zber: december 16- apríl 17 PRAŽIA PONDELOK STREDA PIATOK a kávu nám pošlú ešte v deň praženia. Káva z oblasti Guji už niekoľko rokov vzbudzuje pozornosť odbornej aj laickej verejnosti. Prečo? V ostatnych rokoch tu vzniklo veľa malých […]
Pořádné pravé italské espresso doma uděláte pouze na pořádném italském espresso kávovaru: Lelit Mara PL62S s PIDem. Hledáte dobrý pákový espresso kávovar za dobrou cenu? Jak připravujete espresso doma vy? Jak postupujete v latte artu? Jak připravujete pravou horkou čokoládu vašim blízkým? Podívejte naše vlastní video i fotky! Espresso doma je zážitek. Je to kumšt. Bude i z vás mistr? Dnes v espressodoma.cz […]
Čo mám darovať na Vianoce kávomilcovi alebo kávičkárovi? Ako urobíte najväčšiu radosť človeku, ktorý sa nedávno zamiloval do kávy a začína skúšať rôzne výberové odrodové kávy, je do toho celý paf, stále vás obšťasňuje novými prelomovými objavmi zo sveta kávy a nedá pokoj? Dajte mu pod stromček ručný mlynček na kávu COMANDANTE. Veľmi ho potešíte. Melie sa s ním veľmi ľahšie a rýchlo. Iné ručné mlynčeky […]
Na toto sme všetci čakali: obchody sú konečne povinne zatvorené a môže sa piť dobrota od rána. Sladučkú Amarulu urobili borci takto: ovocie sa volá Marula, vyzerá to ako hruška a rastie v rovníkovej Afrike medzi slonmi a „vínečko“ z neho sa destiluje. Necháva sa to dozrievať v dubových sudoch aj dva roky a napokon prevoňaný oddýchnutý destilát zblendujú s nejakou krémovou mliečnou lakotou, aby sa to dolu hrdlom […]
V goppi goppi /ber si z kopy/, ako položartom niekedy voláme rodinnú pražiareň Goppion Caffé, prišli zasa s výborným nápadom. Populárny roast z Etiópie začali baliť do 250 gramových plechovičiek. Ideálne na domáce použitie. Čerstvá zrnková arabika vám takto nezostarne, lebo ju rýchlo miniete. Len si predstavte, že ste vysoko v horách, neďaleko mesta Yirga Alem, v južnej Etiópii v slávnej provincii Sidamo. Ste v pravlasti […]
Sen každého home baristy: espresso kávovar od La Marzocco. Ideálně La Marzocco- model GS3, že? “Saturovanou” hlavu svařili dohromady s bojlerem. Tím pádem teplota bojleru rovná se teplotě hlavy. To byl jejich velký cíl: dosáhli úplnou tepelnou přesnost a stabilitu. Když nastavujete teplotu bojleru, vlastně nastavujete rovnou teplotu hlavy espresso kávovaru. Offset max. 1 stupeň. Kdo má levnější pákový […]
Milano HOST: to je ako autosalón pre high-end espresso kávovary. Veľmi prvoplánové prirovnanie, že? Pome na to bez kolkov aj bez okolkov: ECM sú z Heidelbergu, ale espresso kávovary pre home baristov robia v Miláne. “Controvento” to znamená proti vetru. Čiže to chce odvahu, tipujem. Všetko na tomto dele je, vnútri aj vonku, z nehrdzavejúcej ocele. Dokonca ešte aj v hlave E61, ktorá má tradične takmer všade inde piestik z mosadze, tu […]
Však neviete, čo je to “E Cafiton”? Kto vie, ten niečo vyhrá, ale aj tak to nikto nebude vedieť. “E Cafiton” je drink – záhada. Má záhadný pôvod aj záhadné zloženie. Dokonca je otázne aj to, do akých pohárov sa má nalievať. Dodnes sa budú na internetových fórach kvetnato a urputne hádať obyvatelia jedného hornatého talianskeho regiónu, že kto a za akých pohnutých okolností “E Cafiton” prvýkrát namiešal, prečo […]
Znáte někoho, kdo touží po voňavé čerstvé kávě za každých okolností? Znáte. Tento článeček takovému člověku urychleně pošlete, abyste mu pomohli. Je to poutavá esej o fajn ručních mlýncích na kávu. Je to ukrutně dobře skrytá reklama. Neboť pravda je krutá: dokud nemáte dobrý ruční mlýnek na kávu, nemůžete se zúčastňovat žádných seriózních kávových diskusií. Jednou za čas se v espressodoma.cz i hluboko […]
Ani drahý espresso kávovar sám ešte dokonalé espresso neurobí. Kúpili ste si čerstvú zrnkovú kávu z Burundi alebo sladký blend od talianskych veľmajstrov a ste zvedaví, ako sa prejaví ich chuť v šálke espressa? Prezradíme Vám malé tajomstvo: potrebujete ešte perfektný mlynček na kávu. Iba s dobrým a spoľahlivým mlynčekom na kávu sa vám podarí odomknúť arómy a chute, ktoré v sebe schováva vaša kávička vo svojich […]
Každý, kdo se vyzná do perfektního espressa doma, nemůže čekat, že do espresso kávovaru investuje méně než 700 EUR s DPH. Proč? Pokud bude stát nějaký pákový espresso kávovar / nový / méně, určitě nebude celý z ušlechtilých poctivých kovů, nebude mít opravdovou pravou silnou profesionální trysku na napěňování mléka na latte art a vydrží jen krátce, protože se rychle poškodí. A espresso […]
Už ste o tom určite niekde počuli. Alebo ste to čítali na obale kávy: metóda spracovania kávy- “honey”. Čo to je? Sú takéto kávy lepšie ako kávy, ktoré spracovali klasickými metódami? Prečo sa honey volá honey? Tri najznámejšie metódy spracovania zelenej kávy sú: suchá /natural/, mokrá /washed, wet/ a honey /medová/. Pri suchej metóde kávové čerešne nevykôstkujeme hneď. Sušíme ich […]
Je to asi najlepší spôsob, ako zistíme, či je káva naozaj kvalitná. Takto odhalíme najlepšie jej arómu aj všetky špeciálne odtiene chuti. Už v roku 1890 si Reuben a Austin Hill z americkej pražiarne Hills Brothers uvedomili, že potrebujú stovky vzoriek nejako porovnať a ohodnotiť. Dnes je “cupping” najbežnejšou metódou porovnávania a ohodnotenia aromatických a chuťových kvalít kávy. Cupping káv sa robí často behom celého […]
Když debatujeme o opravdovém espressu, mnoho věcí je subjektivních a záleží od vkusu. Ale jedna věc je jistá: pákový espresso kávovar i mlýnek na kafe je třeba pravidelně čistit a pěčovat o oba. A pořádně se o něj starat, pokud chceme, aby naše extraligový espresso bylo tip top. Pravidelná údržba espresso kávovaru se vyplatí, prodlužujeme životnost espresso kávovaru. Není to nejpopulárnější téma, ale je o to […]
Na to, abychom vyvinuli dostatečný tlak horké vody na pomletou kávu, potřebujeme doma opravdový pákový espresso kávovar a dobrý mlýnek na kávu, abychom kávu najemno pomleli. Příprava espressa přes pákový espresso kávovar má svá specifika a pravidla, se kterými se dá hrát a experimentovat, abychom dosáhli espresso na jedničku, jak se patří. Mlýnek na dobrou kávu musí být takový, aby věděl mlít kafe […]
Tenké trubky v pákovém espresso kávovaru jsou z mědi, bojler je z mosazi nebo z nerezavějící oceli. To jsou všechno kvalitní materiály, které vydrží věčnost. Espresso kávovar má být spolehlivý a má dlouho vydržet. Zároveň musí vždy udělat perfektní nekompromisní espresso. Home barista ví, že kvalita espressa nesmí kolísat. I když to uvnitř pákového espresso […]
Cesta za kávou…
Už roky pijeme dennodenne šálku za šálkou a testujeme naj blendy aj plantážne odrody od výmyslu sveta. Cestujeme po pražiarňach, pozývajú nás na workshopy, kurzy a ochutnávky. A stále objavujeme nové chute a vône. Je veľa odrôd a neustále sa kultivujú a krížia nové: geisha, cattuai, cattura, bourbon. Ale nielen to: kultivujú sa aj spôsoby pestovania kávovníka, zberu a spracovania. Dnes si možte vybrať, či chcete kávu, ktorú dopestovali vo výške […]
Tamper sa po našom povie utláčatko na kávu. Tamperom utlačíme pomletú kávu v páke tesne pred tým, ako ju zamkneme do hlavy kávovaru. Tamper musí sedieť v ruke a musí byť dostatočne ťažký. Pozor na priemer, musí pasovať do vašej páky. Poznáme tampery s priemerom 53mm 57mm 58 mm a pre perfekcionistov už vyvinuli aj 58,4mm. Tampery sú buď rovné alebo konvexné, každému podľa chuti. Utlačenie kávy v páke je […]
Dobrý mlynček na kávu je hádam ešte dôležitejší ako dobrý espresso kávovar. Dobré mlynčeky na kávu musia mať možnosť nastavenia hrúbky mletia kávy od veľmi jemnej po hrubšiu. Ale to nie je všetko. Dobrý mlynček na kávu musí mlieť rovnomerne. Čo to znamená? Že nech si nastavíte akúkoľvek hrúbku mletia, pomleté čiastočky musia byť všetky rovnaké. Iba tak bude espresso dokonalé. […]
Často se nás ptají, jaký pákový espresso kávovar do domácnosti je nejlepší? Jaký pákový espresso kávovar si mám koupit domů? Testujeme různé pákové espresso kávovary, a ty, které se nám osvědčily, prodávame. Pákové espresso kávovary se dají dělit podle designu, podle kapacity bojleru, podle toho, kolikrát udělají espresso a cappuccino za sebou, podle rychlosti, jakou se […]